Diari La Veu del País Valencià
Fitur 2016, 25 anys després es ‘parla’ valencià
Leo Part / Madrid

Ha hagut de passar un quart de segle perquè a Fitur, la Fira Internacional de Turisme de Madrid, es parlara valencià. I això, s’agraeix.

Enrere queda una llarga època de promoció dels nostres productes turístics amb desficaciats i mastodòntics estands amb els quals l’expresident Camps, amb l’ajuda i sempre ‘crematístic’ assessorament del seu amiguet de l’ànima ‘El Bigotes’, malbarataren indecents quantitats de diners públics dels valencians i valencianes per tal de fer-se notar a Fitur, un tèrbol assumpte que la justícia continua investigant.

Cinc lustres després, es tanca una etapa i se n’obri una altra de nova -com a resultat de la desfeta patida en les darreres autonòmiques pel PP-. Alberto Fabra –que ahir es va deixar caure per Fitur acompanyat per la seua nova companya sentimental–, ha estat substituït al capdavant del Govern del País Valencià pel socialista Ximo Puig. I Alfonso Rus ha donat pas a Jorge Rodríguez al front de la Presidència de la Diputació de València.

Ahir, una nodrida delegació de periodistes del País Valencià es traslladà a Madrid en un fugaç viatge d’anada i tornada en AVE a Madrid per tal de cobrir la posada de llarg del nou pavelló valencià gestionat pel Patronat de Turisme de València – ara dirigit per la diputada Pilar Moncho- i de la nova marca turística ‘València Turisme’.

El pavelló de València Turisme -180m² de la zona 7 del recinte firal i amb un disseny amb el blanc com a color predominant que contrasta amb el sòl de fusta- està enguany estructurat en tres grans zones: oferta de litoral (o sol i platja), oferta d’interior i municipis destacats de la demarcació. El Puig, Sueca, Xeraco, Puçol i la Mancomunitat de la Valldigna ocupen l’àrea de ‘sol i platja’.

L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, ahir a Fitur.

A l’espai de municipis d’interior es mostren els atractius turístics d’Ontinyent, Algemesí, Alzira, Llíria, Bétera, Riba-roja, Xiva, Bunyol, Requena, Utiel, Aiora, Cofrents, Xàtiva, i la mancomunitat de la Vall d’Albaida. Finalment, Gandia, Cullera, Oliva, Sagunt i Canet d’En Berenguer, completen un estand amb el qual enguany s’ha volgut oferir una “imatge unificada” amb un disseny general “que respecta les singularitats de cada marca i destinació”. L’espai on es mostra l’oferta turística valenciana es complementa amb espais comuns conformats per, primer, una àrea de ‘show cooking’ per a demostracions i degustacions gastronòmiques; segon, una plaça central per a projeccions audiovisuals i espectacles en directe; i tercer sala de premsa i zona Business.

Cristina Alemany, alcaldessa de Bétera.

Nou portal web i vídeo promocional

El nou i sense dubte més racional –des del punt de vista econòmic-, pavelló turístic valencià va ser ahir també l’escenari de la presentació del nou vídeo promocional (enllaç) de les bondats del nostre territori. En ell la jove actriu Iris Lezcano fa per despertar les ganes al seus amics de conèixer i viure experiències en les comarques centrals a través d’una sèrie de ‘selfies’ que envia a les seues amistats per animar-los a visitar el País Valencià, o el que és el mateix per a ella, una autèntica “destinació de pel·lícula”.

>

Pilar Moncho ahir a Fitur. Darrere, imatge d’Iris Lezcano, protagonista del vídeo promocional.

La exhibició del vídeo promocional realitzat pel ‘nou’ Patronat de Turisme, s’arredoneix amb la recent posada en marxa del nou portal turístic (www.valenciaturisme.com) ara renovat i amb un disseny “més modern i atractiu” i continguts “millor organitzats” -en seccions com ara Què visitar, Què fer, Per a menjar, Per a dormir, i Festes, principalment-, en el qual es continua treballant de cara a incorporar en breu una secció de descàrregues amb estudis, plans d’actuacions, bases d’ajudes i documents estadístics.

Moncho, Amigó i Rodríguez.

Llargues cues per a tastar els nostres encants culinaris

La maratoniana i intensa jornada inaugural de Fitur –del 20 al 24 de gener-, es va encetar de matí amb la projecció del nou vídeo promocional de les comarques de la Ribera. Al llarg de tota la jornada, el pavelló valencià va ser un autèntic formiguer replet d’activitat i públic. Un públic que es va fer notar, i molt especialment, en l’àrea de demostracions i exhibicions gastronòmiques: l’arròs al forn de la Valldigna, la fideuà del Cdt de Gandia i la paella de Sueca, propiciaren durant tot el dia llargues cues de gent de tots els racons àvida de tastar les delícies culinàries del País Valencià.

Diferents imatges de les cues formades en la zona de gegustació i demostracions culinàries.

El voraginós i frenètic ritme es va fer sentir i molt també al servei de guarda-roba, on les hostesses, amb Olga al capdavant, a penes tenien mans –ni espai físic- per a acollir el vestuari i atendre les demandes del nombrós públic.

Olga, una de les encargades del guarda-roba.

Ja de vesprada i després d’un frugal esmorzar de pasta i peix a un restaurant situat al costat del recinte firal, la directora del Patronat de Turisme Pilar Moncho –que no va parar en torreta tractant d’atendre i respondre a quantes qüestions li plantejaren els periodistes de premsa, ràdio i televisió- va cedir el protagonisme a l’alcalde socialista d’Ontinyent i president de la Diputació, que va fer el mateix al llarg de la vesprada en la seua visita institucional, en què va estar acompanyat per la vicepresidenta de la Diputació i diputada de Compromís Maria Josep Amigó.

El president Jorge Rodríguez, durant una entrevista televisiva.

On estan els timbals dels Tornejants d’Algemesí?

L’anècdota de la jornada, un tant deslluïda pel mal funcionament del servei de wifi (amb els trastorns que això comporta per a difondre la informació-, la protagonitzaren els Tornejants d’Algemesí, uns dels protagonistes juntament amb els muixeranguers, de les Festes de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí, declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Els tornejants, abans de la seua actuació en la jornada inaugural de Fitur.

I és que els serveis de seguretat, els impediren en un primer instant entrar al recinte firal i ‘per motius de seguretat’ els seus timbals que marquen el ritme i acompanyem la seua espectacular actuació. Finalment, i després d’un anguniós quart d’hora on els joves semblaven dessolats, es va permetre l’entrada dels necessaris instruments de percussió amb els qual van poder, al cap i a la fi, actuar i delectar el nombrós públic present.

A les 19 hores, els més de 70 periodistes valencians acreditats, posaren el rumb amb autobús cap a l’estació d’Atocha, per a arribar finalment a l’estació de Sorolla ja passades les 11 de la nit. Tot plegat, la d’ahir va ser una intensa jornada en la qual el valencià va ser l’idioma omnipresent (a excepció de part la retolació) en el pavelló valencià de Fitur on, després de més de 25 anys de governs conservadors -i amb ells de predomini majoritari de l’altra llengua cooficial- es va viure i respirar un ambient i una forma de fer diferents de cara la projecció turística dels valors culturals, patrimonials i paissatgístics de les comarques del País Valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa