Diari La Veu del País Valencià
Compromís vol eliminar la barrera del 5% per accedir a les Corts que afectà EUPV
RedactaVeu / EP / València.

El ple de les Corts Valencianes ha aprovat aquest dimecres per unanimitat crear una comissió especial d’estudi per a abordar la possibilitat d’una “àmplia reforma de l’Estatut”, per adequar-lo a “les necessitats actuals de la societat valenciana”, incloent la reforma del sistema electoral i altres mesures per a incrementar la participació ciutadania i la regeneració democràtica.

Fran Ferri ha advocat per “noves vies de participació i democràcia directa” i, en aquest sentit, ha plantejat llistes obertes i desbloquejades, una circumscripció única per tot el país i eliminar la barrera electoral del 5 per cent per a participar en el repartiment d’escons de les Corts. Al seu entendre, la llei electoral valenciana estableix la barrera “més dura”, només superada per Canàries, perquè els partits puguen entrar a les Corts. En aquest sentit, ha assenyalat que en les passades eleccions autonòmiques el 9,22 per cent de vots van ser a candidatures que no van aconseguir representació”. Com a “cas rellevant”, s’ha referit a EUPV que amb més de 100.000 vots es va quedar fora de la Corts.

El síndic del PSPV, Manolo Mata ha considerat que “ja que per les lleis estatals la Comunitat té un sostre de despesa, hauria d’establir-se en l’Estatut d’Autonomia un sòl de despesa social per a invertir en educació i política social”.

Des de Ciutadans (C’s), el portaveu adjunt, Alexis Marí també s’ha mostrat a favor d’engegar aquesta comissió d’estudi per a aconseguir “més sana democràcia” i “eliminar prerrogatives dels polítics”, encara que ha explicat que “a priori” el seu grup és contrari a més comissions perquè “generen duplicitats, costos de personal i de recursos” i perquè les seues funcions es poden substanciar en comissions permanents.

Així mateix, el síndic de Podem, Antonio Montiel ha destacat la importància d’estudiar la reforma de l’Estatut i de la Llei Electoral “per a fer del nostre model polític una democràcia més participativa i social”, i espera que no passe com en ocasions anteriors en què, segons ha dit, PP i PSPV, van parlar d’aquests temes “d’esquena a la gent” i “en clau electoral per a agafar uns quants vots”.

Santamaría defensa la transició i critica a qui la qüestiona

Luis Santamaría ha aprofitat part de la seua primera intervenció per a denunciar que Podem critique la Transició Espanyola, a pesar que va ser “un moment clau en què els ciutadans vam estar a l’altura de tan greu moment i difícils circumstàncies”. De la mateixa manera, ha lamentat el “model rupturista” que, al seu parer, “fomenta la vicepresidenta del Consell, Mònica Oltra”.

També ha criticat que “s’amaguen banderes i que les nostres festes pretenguen assemblar-se a la Diada d’altres territoris”. De la mateixa manera, ha lamentat que el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, parle d’un model federal amb “singularitats” perquè açò suposa que hi haja “espanyols de primera i de segona”.

Mata ha retret Santamaría que haja defensat la necessitat d’una comissió per a reformar l’Estatut “sense nomenar les paraula Estatut, Comunitat o valencians” i ha criticat que “ha dedicat tot el temps a parlar de Catalunya”.

Antonio Montiel ha incidit que el diputat del PP vulga aconseguir consens parlant dels “mals de Podem, Compromís i PSPV” el que, al seu entendre, evidencia que Santamaría “no té cap noció de tècniques de negociació”.

Comissió sobre violència masclista

D’altra banda, el ple de les Corts ha aprovat per unanimitat una iniciativa del grup parlamentari Podem en la qual planteja la creació d’una comissió d’estudi per a l’eradicació de la violència masclista al País Valencià, que haurà d’acabar els seus treball en el termini de quatre mesos.

Comparteix

Icona de pantalla completa