Diari La Veu del País Valencià
Morera proposa traslladar a les bases de Compromís el pacte amb Podemos
RedactaVeu / Agències / València

Les assemblees de Compromís seran les encarregades de decidir, representades en el Consell General de la coalició, sobre una hipotètica confluència amb Podemos de cara a les eleccions estatals al no haver-se arribat a un acord en el si de l’Executiva, segons ha explicat aquest dimecres el secretari general del Bloc, Enric Morera, que ha precisat que així ho arrepleguen les normes de la formació.

En declaracions als mitjans en les Corts, Morera ha explicat que no hi ha hagut acord perquè el Bloc defensa concórrer com Compromís mentre que Iniciativa defensa l’aliança amb Podem i el més “assenyat” per a ell, i així ho va traslladar a l’Executiva i ho proposarà en el Consell Nacional del Bloc d’aquest dissabte, és convocar les assemblees de Compromís de barris i municipis la setmana vinent.

Aquestes assemblees culminaran en el Consell General de Compromís del 31 d’octubre, un conclave en el qual les bases decidiran sobre les dues propostes plantejades o aquelles que les assemblees puguen plantejar.

Per a Morera, “s’ha fet un treball d’aproximació positiu des del punt de vista dels companys d’Iniciativa” però “insuficient” de cara a conformar una plataforma ciutadana àmplia “que puga expressar i posar cara i ulls al País Valencià” en el Congrés i configurar un grup parlamentari propi a Madrid, cosa que en el document de treball presentat per Iniciativa no queda “clar”.

El dirigent del Bloc ha assegurat que “hi ha temps suficient” fins al 6 de novembre per a prendre una decisió i s’ha mostrat convençut que hi haurà una decisió de partit i un acord després d’aquest Consell General de Compromís.

Mireia Mollà: “Encara hi ha temps”

Per la seua banda, la portaveu d’Iniciativa Mireia Mollà ha assenyalat que no hi va haver acord en l’Executiva però “perquè tampoc s’esperava un acord definitiu” i el que es va fer és concretar com quedaria el marc de confluència amb Podemos. Així, ha continuat, “la responsabilitat dels membres de l’Executiva és valorar-ho en les seues respectives organitzacions” per a consultar-ho amb les bases i prendre una decisió.

D’aquesta manera, li sembla “el més normal” perquè de l’Executiva ella esperava “una concreció, passar de l’abstracte al concret i que cadascú amb el concret treballe”. Al seu entendre, hi ha encara temps per a prendre una decisió, ja que en Compromís “moltes coses es desbloquegen aparentment a última hora, en els minuts de descompte”.

Mireia Mollà.

Sobre el document presentat, ha dit que “hi ha un marc que més que el que són les llistes en si defensa el sentit del que ens agradaria que fóra la projecció en aquestes eleccions” i, concretament, la “visibilització de dues forces polítiques, oberta a les plataformes ciutadanes, que s’adherisquen en igualtat de condicions per a confluir d’una manera còmoda, compartida, en un escenari on volem contribuir a coses fonamentals: que Compromís tinga una força també en el Parlament, que tinga veu pròpia, que siga el referent dels valencians compartit amb els diputats de Podem” i amb “una configuració de grup parlamentari propi”.

Sobre la configuració de grup propi en el Congrés, ha explicat que depèn dels resultats electorals i cal tenir més de cinc diputats o el 15 per cent dels vots en les circumscripcions en què concorren, amb la qual cosa depèn que els ciutadans els donen “la força suficient”. “Jurídicament no veiem cap tipus de problema perquè hi ha antecedents i resolucions dels tribunals respecte a la configuració de grup parlamentari propi”, ha precisat.

Contingut de la proposta

La proposta traslladada per Iniciativa a l’Executiva per a confluir amb Podemos i altres organitzacions i moviments socials estableix que les sigles d’una hipotètica coalició serien Compromís-Podemos i l’anagrama seria resultat d’un disseny professional conjunt. La seua denominació serà Podem-Compromís-És el moment.

Abasta com a àmbit de la coalició el País Valencià i contempla la constitució d’un òrgan col·legiat de coordinació i direcció política denominat Comissió de Coordinació, conformada per tres membres de cadascuna de les formacions. La ponderació del vot seria al 50 per cent.

Assenyala també la creació d’un grup propi al Congrés que especificarà la seua condició valenciana. Compromís tindria el portaveu, Podem el primer portaveu adjunt, Compromís el segon i Podem la Secretaria.

Les necessitats econòmiques de la coalició serien cobertes també al 50 per cent, igual que el finançament de la campanya.

Pel que fa a les llistes al Congrés, Compromís tindria el número 1 a València i Castelló i Podemos a Alacant. En les candidatures al Senat, liderarien les llistes de València i Alacant candidats de Podemos i la de Castelló estaria encapçalada per Compromís.

Comparteix

Icona de pantalla completa