Diari La Veu del País Valencià
L’Ajuntament de València escometrà polítiques actives contra la pobresa energètica
RedactaVeu / València

En la moció es proposa l’elaboració “d’un estudi de viabilitat mediambiental, social, econòmica i legal per a la participació i compra de l’energia municipal en el mercat majorista d’electricitat com a consumidor directe”. Més endavant, després d’una referència a l’Agenda 21 Local i al Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible, s’afirma que es considera necessari “buscar un subministrament basat en fonts d’energia preferentment renovable o amb baixes emissions de carboni a l’atmosfera, que permeta reduir i racionalitzar la factura energètica de la ciutat, avançant en el canvi de la sostenibilitat mediambiental”.

L’objectiu és –tal com ha explicat el regidor Jordi Peris- aconseguir una “sensible reducció de la factura elèctrica”, que podria ser de milions d’euros, però també aconseguir que el subministrament municipal d’energia elèctrica “es faça amb criteris de sostenibilitat i que es tracte sempre que siga possible d’energia renovable o de baix impacte mediambiental”.

D’altra banda, un tercer objectiu d’aquesta proposta a la qual hui ha donat llum verda la Junta de Govern és, estudiar i establir “de quina manera” podem desenvolupar polítiques actives contra la pobresa energètica que pateixen moltes famílies valencianes. En aquest sentit la moció inclou un paràgraf en el qual s’afirma que segons les dades aportades per associacions i entitats independents “una part de la població espanyola és incapaç de pagar la factura de l’energia necessària per a satisfer les seues necessitats domèstiques i/o es veu forçada a destinar una part excessiva dels seus ingressos a pagar-la, podent arribar a generar exclusió social”.

En la moció presentada s’apunta que “s’estima que la pobresa energètica és responsable en Espanya de 2.300 a 9.300 morts prematures, una xifra més elevada que la de víctimes mortals d’accidents de trànsit, i no obstant això l’Estat Espanyol no disposa de polítiques específiques per a l’eliminació d’aquesta pobresa energètica”.

La compra de l’energia municipal en el mercat majorista d’electricitat com a consumidor directe, “permetrà una major autonomia en la gestió directa d’aquesta compra amb la distribuïdora i la cessió o donació dels sobrants d’energia als col·lectius socials menys afavorits, per a reduir la pobresa energètica”, segons s’afirma en el text de la moció.

Comparteix

Icona de pantalla completa