Diari La Veu del País Valencià
El Consell congela les taxes universitàries
EP / València

Per a aquest curs es mantenen les taxes universitàries amb la finalitat de garantir l’estabilitat en el finançament de les universitats. Tant els representants dels estudiants, com els rectors de les universitats valencianes han sigut informats d’aquesta mesura durant el Consell Valencià d’Universitats, celebrat dimarts passat.

El Consell ha valorat el fet que una baixada generalitzada per a tot l’alumnat d’un 8 per cent haguera tingut una incidència ‘molt baixa’, ja que solament suposaria un estalvi mitjà de 80 euros en la matrícula. A més, “els alumnes amb pitjors condicions econòmiques continuarien tenint el risc de no poder afrontar la matrícula en la universitat”.

De la mateixa manera, segons la Generalitat, la baixada de taxes “haguera agreujat la situació d’infrafinançament que ja pateixen les universitats valencianes, de manera que els seus ingressos s’haurien vist retallats en un xifra situada al voltant de 13 milions d’euros”.

Per açò, la Generalitat ha preferit optar per destinar ajudes per a garantir “igualtat d’oportunitats” i evitar que “cap alumne es quede sense accedir a estudis universitaris per raons econòmiques”, ha dit Oltra.

Així, la Conselleria d’Educació destinarà, de manera extraordinària, un milió d’euros en beques per facilitar l’accés als estudis superiors a aquells que més ho necessiten. La Generalitat calcula que uns 1.500 alumnes més que accedeixen en primera matrícula es beneficiaran d’aquest pla d’accés, ja que podran optar a les ajudes estudiants que tinguen a partir d’un 5 de nota i no d’un 5,5, com estava establert.

Per a optar a aquestes ajudes es tindrà en compte la renda familiar, però encara no s’ha establert la quantia màxima, ja que en primer lloc es farà una modificació de crèdit per a destinar un milió d’euros a aquesta assumpte i, posteriorment, s’establiran els requisits concrets.

També rebran ajudes aquells alumnes amb dificultats econòmiques que tinguen 18 o menys crèdits pendents per acabar els estudis de Grau i/o que es troben en tercera o quarta matrícula, la qual cosa es tradueix en un increment del preu de la matrícula. Amb aquesta mesura el Consell pretén combatre l’abandó dels estudis per raons econòmiques que ha afectat uns 7.000 alumnes durant els dos últims cursos. Aquesta segona línia d’ajudes compta amb un pressupost de 100.000 euros.

El decret s’acompanya d’una altra novetat, com és l’ampliació de l’exempció de taxes a les víctimes de la violència de gènere, que fins ara s’aplicava solament en primera matrícula i si ho sol·licitaven en la convocatòria de beques.

Comparteix

Icona de pantalla completa