Diari La Veu del País Valencià
Puig: ‘El pròxim 9 d’octubre no hi haurà una televisió com a tal per l’embolic que ha deixat el PP’
RedactaVeu / ACN / València

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha manifestat aquest dimarts que cal trencar una frontera de 20 anys entre Catalunya i el País Valencià “des de la normalitat, el respecte i sabent que nosaltres no coincidim amb el projecte polític en aquests moments de la Generalitat de Catalunya”.

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, en l’entrevista realitzada aquest dimarts per la periodista Mònica Terribas al Palau de la Generalitat, aposta per harmonitzar les relacions amb Catalunya, després de l’etapa de govern del PP al País Valencià. Durant l’entrevista ha indicat que entén que “cal trencar la frontera amb Catalunya, sabent que no coincidim amb el projecte” i que la solució passa per un diàleg que el PP no ha sabut fer.

Ximo Puig creu que declaracions com les del conseller de Justícia Germà Gordó no ajuden, oferint a valencians i illencs la nacionalitat catalana en una eventual Catalunya independent. Al respecte ha assenyalat que una Catalunya independent no hauria de fer “oblidar la nació completa” i que seria “lògic” contemplar la possibilitat d’estendre la nacionalitat catalana als ciutadans de la resta de territoris dels Països Catalans.

Sobre la qüestió, Puig ha incidit que “no és el camí” i ha afegit que va parlar amb el president Mas sobre les declaracions. “Els valencians hem optat per un camí i cal respectar clarament la definició de cadascú”, ha dit el cap del Consell, que ha afegit que aquestes manifestacions “no ajuden, perquè tenim moltes possibilitats de treballar junts en moltes qüestions des del respecte, jo vaig parlar amb el president Mas, i sap que no penso com ell, però hi ha una norma bàsica de respecte”.

Ximo Puig, aquest dimarts entrevistat per Mònica Terribas al programa ‘El Matí’ de Catalunya Ràdio des del Palau de la Generalitat. Foto: ACN.

En relació amb la carta de l’expresident espanyol Felipe González al diari ‘El País’ contra el procés sobiranista, Ximo Puig ha dit que “la filosofia de l’article és una cosa i algunes manifestacions concretes una altra”. Puig ha assenyalat que “estem en un moment en què hem d’optar per la major finesa. Dit això, em sembla que Felipe González és un actor que podria tenir un paper important perquè és una persona que ha estat molt valorada a Catalunya”.

“Hi haurà reciprocitat quan tinguem ràdio i televisió pública”

El president de la Generalitat Valenciana ha reconegut que el pròxim 9 d’octubre, diada dels valencians, “no hi haurà una televisió com a tal” perquè “el PP ha deixat un embolic que fa impossible que així siga”. Puig ha dit que el seu govern “ha buscat un camí perquè no hi haja problemes de caire legal” i que en els pròxims dies els serveis jurídics de la Generalitat Valenciana oferiran un informe sobre la situació de l’ens. En aquest sentit, Puig ha avançat que els grups que donen suport al govern presentaran la setmana vinent una proposta per alçar la prohibició de tenir mitjans públics de la Generalitat Valenciana.

Preguntat sobre la reciprocitat d’emissions amb la Corporació Catalana de Mitjans, Puig ha dit que començarà quan s’inicien les emissions de la televisió valenciana. Sobre això, ha afegit que hi ha hagut contactes també amb l’Ens Públic de Radiotelevisió de les Illes Balears i ha manifestat que serà important per “augmentar el pes dels mitjans públics”.

“El finançament és la mare de totes les batalles”

El president Ximo Puig ha dit que la millora del finançament del País Valencià és “la mare de totes les batalles”. Puig ha explicat que en 20 anys els valencians han perdut 12 punts de renda per càpita, el 88% de la mitjana espanyola, fruit de l’infrafinançament “i de la mala gestió del PP”.

El cap del Consell ha afegit que les balances fiscals del Ministeri d’Hisenda assenyalen que els valencians tenint una renda per càpita inferior a la mitjana, aporten més de 1.000 milions d’euros. “En tots els indicadors hi ha un problema greu de desigualtat”, ha dit Puig, qui ha afegit que el problema “és per als ciutadans, si tens menys recursos per a educació i sanitat tens pitjors serveis públics”.

>

Comparteix

Icona de pantalla completa