Diari La Veu del País Valencià
Podem treballa amb experts i societat civil per crear l’Agència Antifrau i Anticorrupció
RedactaVeu / València

Podem ha iniciat ja la ronda de contactes amb experts i societat civil per a la creació de l’Agència contra el Frau i la Corrupció. El Síndic d’aquest grup parlamentari, Antonio Montiel i la portaveu adjunta, Fabiola Meco, s’han reunit amb representants de l’Associació Transparència.

Amb aquesta trobada, Podem ha inaugurat les reunions que mantindrà al llarg d’aquest mes i el de setembre per preparar la proposició de llei de creació de l’Agència contra el Frau i la corrupció. En octubre, Podem espera tenir redactada una primera proposta de llei de la creació d’aquest organisme i convocar una nova reunió amb el conseller de Transparència, Responsabilitat Social i Cooperació Manuel Alcaraz, en la línia de les dos que ja se celebraren abans de l’estiu.

Antonio Montiel, ha insistit en què l’agencia ha de dependre de les Corts Valencianes i no ser sols una oficina governamental”. .A parer seu “una agència antifrau i anticorrupció que nasquera depenent exclusivament del govern de torn no podria tenir la independència de criteri ni la legitimitat suficient per complir una funció tan delicada com la que tindrà encomanada”.

Montiel ha destacat que “la lluita contra la corrupció comença amb la prevenció, per al que cal dotar de competències i instruments determinats funcionaris clau de les institucions públiques i de gestió econòmica, com els interventors de la Generalitat i els secretaris i tresorers dels Ajuntaments”.

A més, Podem considera que “l’agència ha de retre comptes de la seua gestió de manera periòdica al Parlament Valencià, sense prejudici de què en cas que es detecte un indici de delicte siga comunicat immediatament a la fiscalia”.

Montiel ha indicat també que “el model que ha de sorgir de les Corts Valencianes ha de ser molt més avançat que l’Agència Antifrau catalana, especialment en tot allò que fa referència a la prevenció i l’obertura de mecanismes per a la participació ciutadana en la denúncia d’aquestes conductes”. A més, ha remarcat que “aquest organisme ha de coordinar-se amb altres institucions, com la Sindicatura de Comptes i la Fiscalia”.

En el marc de l’ Acord del Botànic, en el punt relatiu a regeneració democràtica i lluita contra la corrupció es va acordar la necessitat de la creació d’una Oficina de lluita contra el frau i la corrupció, com organisme independent de l’executiu i amb rendició de comptes a les Corts.

Podem acordà amb PSPV i Compromís l’impuls d’aquesta iniciativa, que formava part del seu programa electoral i a la qual donarà forma legislativa. Ara s’ha iniciat un procés d’intercanvi d’opinions amb sectors especialitzats en la matèria en l’àmbit de la societat civil, d’òrgans d’intervenció de l’Administració pública i sectors de l’Administració de Justícia vinculats a lluita contra el frau.

La finalitat és elaborar un text participatiu amb la ciutadania que responga a les exigències de creació d’un organisme innovador i necessari en aquests moments en l’aspecte preventiu i de reacció en la lluita contra pràctiques corruptes i clientelars en el si de l’Administració.

Comparteix

Icona de pantalla completa