Diari La Veu del País Valencià
Rita Barberà li diu a Mireia Mollà que és una ‘aleví de diablessa’
RedactaVeu / EP / València

Durant la compareixença de Rita Barberá davant la Comissió de Coordinació, Organització i Règim de les Institucions de la Generalitat en les Corts, ha defensat amb rotunditat que el seu grau de compromís amb la “Comunidad Valenciana és total” i s’ha reivindicat com una “gran candidata” al Senat enfront de la “ironia” que ha vist en algunes intervencions com la del representant de Podem.

Barbera ha arrancat la seua intervenció deixant clar que li sembla “malament, no encertat” el títol d’idoneïtat valenciana per a aquest tràmit parlamentari, atès que “ningú té dret a repartir els títols de valencià”.

Al llarg del seu discurs, ha ressaltat la seua “vocació política que implica servei i entrega” als ciutadans. “La meua vocació de ser polític va nàixer amb mi, tal dia com hui -aquest dijous és el seu aniversari-, i la meua voluntat amb els valencians, i fins ara”. “Per molt intensos que foren els debats mai de la vida van tenir atacs personals. Sempre ha prevalgut en mi el concepte d’adversari polític, i mai d’enemic, i miren tot el que he patit”, ha lamentat.

“Tota la meua vida política ha transcorregut defensant els interessos de la Comunitat. Ara em dispose a fer-ho en un altre escenari” com és el Senat, en el qual considera “necessària” una reforma i on s’ha compromès a portar les “inquietuds de les Corts”.

En el torn dels portaveus dels grups polítics, Mireia Mollà, de Compromís, li ha criticat que considera “atacs personals” el que són “meres preguntes” i ha defensat que açò és “un exercici de cultura democràtica”, una cultura que ha posat en qüestió que tinga l’excalcaldessa de València.

“Probablement vostè i jo no serem amigues mai, però espere que vostè vaja al Senat a treballar, millor açò que fer amistats”, li ha suggerit. I li ha assenyalat que ara que ja no és primera edil, no tindrà “excusa per a no assistir a plens i comissions”. També li ha cridat l’atenció que Barberá no veiera amb bons ulls el nom d’aquest tràmit parlamentari tot i que el PP, el seu partit, “ha imposat una llei de Senyals d’Identitat”.

Mireia Mollà en una imatge d’arxiu.

Finalment, ha fet referència a les despeses de protocol de l’Ajuntament de València publicats en el ‘Ritaleaks’ i “investigats per la justícia”, i li ha preguntat si “és capaç de veure la diferència entre diners públics per al servei públic i els diners públics destinats a interessos particulars”. Seguint amb el tema econòmic li ha demanat que revele si votarà a favor d’un canvi de model de finançament “encara que incomode a altres membres del PP”.

“Més sap el diable per vell que per diable”

Després d’escoltar als portaveus, Rita Barbera ha tornat a prendre la paraula per a puntualitzar que açò “no és ni un interrogatori ni un tribunal popular”. S’ha erigit com una “gran candidata” al Senat i ha defensat que açò no entra en contradicció amb les seues declaracions anteriors perquè seguirà sent valenciana allí.

També ha tingut paraules per a Mollà, a qui ha mostrat en el seu mòbil la imatge de la samarreta del seu company de partit, Giusepe Grezzi, en què apareix fuettejada i li ha preguntat si no és açò un atac personal. “Més sap el diable per vell que per diable i vostè el que pretén és ser aleví de diablessa”, ha criticat.

Rita Barberà, amb la presidenta de la comissió. Foto: EP.

Per la seua banda, Antonio Estañ, de Podem, ha ironitzat sobre que “ningú representa millor que vostè l’imaginari del Senat” i li ha criticat que potser per simultanejar “activitat parlamentària frenètica” en les Corts, -on és diputada des de fa 32 anys-, amb alcaldia de la València durant 24 anys, és “normal” que “no poguera presentar ni una proposta en l’anterior legislatura”.

Així mateix, entre els guardons que ha rebut en la seua carrera, li ha cridat l’atenció un premi concedit pel COE en 2009 als valors olímpics i li ha preguntat si “creu que aquest premi tenen relació amb els reiterats contractes que va impulsar amb l’Institut Nóos o amb la Fórmula 1?”.

Pel que fa a aquesta qüestió, Barberá ha recordat que es premia per valors d’”equip, solidaritat i participació” i no té res a veure amb “amb eixos casos que vostè diu que no conec res d’açò ni estic implicada en res”.

Per la seua banda i des de Ciudadanos, Juan Còrdova li ha demanat que explique “com enfocaria la reforma del Senat, si és partidària de suprimir-lo o que continue igual”.

Des del PSPV, Clara Tirado s’ha negat a fer-li preguntes perquè en la seua opinió “ni vostè ni ningú han de comparèixer hui ací” i s’ha alegrat que també “critique aquest examen de valenciania que el PP va establir amb un sol propòsit per a bloquejar el funcionament normal d’aquest parlament, i ho va fer per a impedir el nomenament de Leire Pajín, que li va impedir ocupar el seu lloc durant mesos”.

A més, ha sostingut que d’ella “ja sabem políticament quasi tot i el que no sabem ja ho resoldran altres instàncies, tal vegada les judicials”, ha augurat. “Deixa vostè un gran buit en la política valenciana, que segur que el seu partit omplirà ràpidament encara que serà difícil arribar al seu nivell, amb grans fites no sols polítiques, també “filològiques”, ha apuntat en al·lusió a la seua intervenció durant la Crida de les Falles.

Des de la bancada popular, Jorge Bellver ha criticat que el “biaix” polític d’alguns grups els converteix en “cecs” per a no valorar els seus 24 anys com l’alcaldessa que més vots ha rebut i més anys ha perdurat amb més regidors.

Comparteix

Icona de pantalla completa