Diari La Veu del País Valencià
L’alcaldessa de Castelló: ‘Vull que ni un xiquet de la ciutat passe fam aquest estiu’
RedactaVeu / EP / Castelló de la Plana

L’alcaldessa de Castelló, la socialista Amparo Marco, proposarà a la junta de govern i al ple reorientar el pressupost municipal d’aquest exercici a política social “per donar cobertura a la gent més necessitada” i intentarà lligar els comptes de l’Ajuntament a les entitats bancàries que no desnonen els ciutadans. Aquestes són dos de les primeres mesures “prioritàries” que escometrà la nova primera edil de la capital de la Plana per tal de, segons ha dit, “poder pintar somriures en les cares de la ciutadania”.

Marc, que en els primers dies al capdavant de l’Ajuntament de Castelló ha assegurat sentir-se “molt orgullosa” de ser la primera dona alcaldessa de la ciutat i “emocionada” perquè “s’ha generat molta il·lusió”, aposta per “obrir portes i finestres i treballar com quan Cristóbal Colom va descobrir Amèrica, ja que “tot està per conquistar”, ha dit.

La primera edil, en una entrevista a Europa Press, ha manifestat la seua “plena confiança” en l’equip de govern -conformat pel PSPV i Compromís-, així com les ganes de treballar “per solucionar els problemes d’una ciutat en la qual hi ha hagut desistiment durant molts anys”. De fet, ha lamentat l’absència de traspàs de poder per part de l’anterior equip de govern.

“Invertir els diners en les persones”

Marc ha apuntat la necessitat de veure en quina situació es troba l’Ajuntament, i ha insistit que es realitzarà una auditoria “preferiblement” des del propi consistori, doncs tot el que siga cercar auditors externs suposa diners, i abans de gastar del pressupost municipal per conèixer l’estat dels comptes prefereix invertir-lo “en benestar social, en menjadors escolars, en què no es desnone, en habitatges i lloguers socials, és a dir, en les persones”, ha apuntat.

“És necessari que els ciutadans sàpiguen l’herència i el punt de partida que tenim perquè no és el mateix partir d’un pressupost sense deutes que amb un endeutament de 135 milions d’euros”, ha afegit.

Reorientació del pressupost

Així mateix, ha anunciat que portarà una proposta a la junta de govern i al ple per a reorientar tot el pressupost municipal, “tenint en compte que és un pressupost heretat d’un govern anterior i que els ciutadans han decidit un nou temps que ha de tenir la seua partida pressupostària”. “ Anem a veure què podem fer perquè aqueix pressupost siga social i donem cobertura a la gent més necessitada i poder pintar somriures en les cares de la ciutadania”, ha dit.

Prioritat, “que ni un xiquet de Castelló passe fam aquest estiu”

Respecte a les “prioritats, l’alcaldessa ha recordat que Castelló compta amb una desocupació del 25 per cent, amb més de 18.000 persones en les llistes de l’atur i més de la meitat d’aquestes persones sense cobrar cap prestació i un 30 per cent de famílies en risc d’exclusió. “Les mesures econòmiques de creació d’ocupació no tenen resultat a curt termini, sinó a mitjà o llarg termini, per la qual cosa s’han d’engegar immediatament”, ha subratllat.

No obstant açò, creu que mentre es comença a generar ocupació cal “cobrir” les famílies amb mesures com els menjadors escolars a l’estiu, ja ha donat l’ordre que s’engeguen i que “ni un xiquet de la ciutat de Castelló passe fam aquest estiu. Traurem els diners d’on siga”.

Evitar els desnonaments

A Més, Amparo Marco ha anunciat que ha sol·licitat un protocol per a evitar els desnonaments en la ciutat. En aquest sentit, ha indicat que es contactarà amb les entitats financeres “per veure quines possibilitats hi ha de negociar algun tipus de lloguer social o de renegociació de la hipoteca”. Així, ha assenyalat que s’intentarà lligar els comptes de l’Ajuntament a les entitats financeres que no desnonen. “Estic disposada a invertir els diners de l’Ajuntament en bancs, encara que cobren un interès una mica més elevat, si hi ha compromís de no desnonament”, ha defensat.

Així, ha reconegut que hi haurà entitats financeres amb les quals no hi haurà capacitat de maniobra, “per la qual cosa igual és una qüestió de partida pressupostària per a lloguer social, és a dir, que part de la hipoteca la pague la família i part l’Ajuntament, i per a açò arbitrarem el mecanisme legal”.

Nou pla general

En un altre ordre de coses, l’alcaldessa ha assenyalat que el nou equip de govern proposarà paralitzar el Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) de la ciutat per a consensuar-ho “i que no siga només una adaptació del pla del 2000 a la normativa vigent, sinó fer-lo nou i que els fòrums d’urbanisme no siguen només un engany per a fer-se la foto”, doncs -segons ha dit- Castelló no és només la Ciutat de les Llengua, sinó també la Marjaleria, Mestrets, la Ronda i la integració dels barris perifèrics”. A més, la primera edil ha assenyalat la necessitat de fer una revisió del pla especial de la Marjaleria, “baixant volumetria, reorientant les zones humides, donant cobertura a les zones consolidades i intentant posar línies pressupostàries per a adequació dels habitatges perquè no s’inunden quan cauen quatre gotes”.

Quant als habitatges que s’estan demolint per no complir la normativa vigent, ha assenyalat que es reorientaran els serveis jurídics “per a donar solució a la ciutadania. El que puguem solucionar ho solucionarem i el que no té solució no la té per part d’aquest Ajuntament ni per part de cap Ajuntament del món”, ha apuntat.

En la seua opinió, el problema de la Marjaleria “és que durant molt temps l’Ajuntament ha estat mirant cap a un altre costat i, en compte d’afrontar el problema mirant als ulls a la gent, hi ha hagut soroll positiu a favor de les il·legalitats. Els mecanismes de control han fallat per part de l’administració, i una administració no pot deixar de donar solució als problemes per no enfrontar-se a la ciutadania”.

Un Ajuntament “transparent i obert”

Amparo Marco també aposta per un Ajuntament “transparent i obert”, qüestió que -segons ha afirmat- “ja ha començat a materialitzar-se amb la celebració de dues noces en el despatx d’Alcaldia per primera vegada”. En aquest sentit, ha manifestat que continuarà visitant els barris i dedicarà un dia a la setmana a rebre els veïns que vulguen parlar amb l’alcaldessa i plantejar problemes, solucions o simplement vulguen prendre’s un cafè amb la primera edil.

Respecte a l’acord de governabilitat consensuat amb Compromís i Castelló en Moviment, Marc ha reconegut que governar en minoria “sempre pot suposar que hi haja problemes, doncs al llarg de la legislatura pot passar qualsevol cosa i cal assumir-ho”.

En aquest sentit, ha indicat que “la majoria absoluta mal utilitzada és com un bastó de comandament, encara que pot estar ben utilitzada si és per a servir al ciutadà i fer una ciutat millor”. No obstant açò, ha apuntat que “quan hi ha una situació com en l’Ajuntament de Castelló, en el qual els ciutadans han decidit que no hi haja majoria absoluta, ens obliga a parlar molt, dialogar i consensuar”.

Comparteix

Icona de pantalla completa