El PP de València rebutja retirar la Medalla d'Or de la ciutat a Franco

El PP ha aprovat en solitari una moció alternativa en el ple de l'Ajuntament a la presentada inicialment de manera conjunta pel PSPV-PSOE, Compromís i EUPV
/ València
27 març 2015 01:00h
El ple de l'Ajuntament de València d'aquest divendres ha rebutjat una moció conjunta de l'oposició en la qual es demanava la retirada de la medalla d'or de la ciutat al dictador Francisco Franco, concedida l'any 1942. Els populars han presentat una moció alternativa per dur la proposta a la comissió de cultura del consistori perquè adopte la resolució pertinent. El portaveu popular Alfonso Novo ha acusat l'oposició de buscar "el titular" amb aquesta moció i ha demanat respectar el procediment intern per a dur-la a terme. L'oposició ha lamentat que el PP no haja actuat d'ofici per aplicar la Llei de la Memòria Històrica i ha reclamat tornar "la dignitat democràtica" al consistori.

El portaveu d'Esquerra Unida Amadeu Sanchis ha assenyalat al respecte que es tracta d'una proposta "que no hauria d'haver dut endavant l'oposició" sinó l'equip de govern un cop aprovada la Llei de la Memòria Històrica. Sanchis ha recordat que Franco va ser responsable de la mort de 90.000 persones durant la Guerra Civil i de més de 50.000 durant la dictadura per motius ideològics.

En termes semblants, la regidora de Compromís Pilar Soriano ha dit que a Alemanya o Itàlia seria impensable que un ajuntament mantinguera honors a Hitler o Mussolini i ha reclamat que torne "la dignitat democràtica" al consistori i que es complisca la Llei de la Memòria Històrica. Soriano ha remarcat que "encara hi ha familiars que busquen avantpassats en foses comunes i companys que recorden les tortures que van patir mentre estudiaven a la universitat".

El regidor del PSPV, Salvador Broseta, ha recordat al seu torn que l'ONU ha indicat que el franquisme va cometre crims contra la humanitat i s'ha afegit a la reclamació de la resta de l'oposició.

El portaveu del PP Alfonso Novo ha acusat l'oposició de buscar notorietat mediàtica amb aquesta moció "que apareix i desapareix com el Guadiana". Novo ha assegurat que "la persona a què vostès es refereixen va morir fa gairebé 40 anys i és un tema que està absolutament superat per tots els valencians, vostès es resisteixen visceralment que la ferida tanque".
 

 

 

next