Diari La Veu del País Valencià
El PP aprova hui la major retallada de llibertats des del franquisme
Toni Martínez / Madrid

Per a l’organització ‘No som delicte’, la justificació del Govern, que apel·la a la “demanda social de seguretat” no se sosté, ja que “de les més de 87.000 manifestacions celebrades en l’Estat espanyol en els dos últims anys, s’han produït incidències en menys de l’1% de les mateixes, tot açò segons dades del mateix Ministeri de l’Interior”, argumenten a manera d’exemple.

Malgrat aquestes dades, la reforma de la Llei de Protecció de la Seguretat Ciutadana comporta un gran increment de les infraccions relacionades amb l’exercici del dret a la llibertat de reunió pacífica i d’associació així com la llibertat d’expressió. De fet, 15 de les 46 infraccions proposades en la reforma afecten a aquest àrea.

A partir de l’engegada de la Llei, serà considerat com a infracció molt greu, amb penes d’entre 30.000 i 600.000 euros “les reunions o manifestacions no comunicades o prohibides en infraestructures o instal·lacions en les quals es presten serveis bàsics per a la comunitat”, és a dir, davant d’organismes com el Congrés dels Diputats.

A més, també es considerarà infracció molt greu, aquesta vegada amb una multa entre 601 i 30.000 euros, “la pertorbació de la seguretat ciutadana en actes públics, espectacles esportius o culturals, solemnitats i oficis religiosos o altres reunions a les quals assistisquen nombroses persones, quan no siguen constitutives d’infracció penal”. Així mateix, “la celebració de reunions en llocs de trànsit públic” podrà implicar una multa d’entre 100 i 600 euros.

Les noves lleis que promou el Partit Popular han sigut durament criticades per organismes internacionals. El Comitè de Drets Humans de l’ONU, en la seua Observació general nº 34, va recordar que els Estats no han de prohibir la crítica d’institucions com l’Exèrcit o l’Administració. Així mateix, el Tribunal Europeu de Drets Humans va determinar que sancionar els manifestants que participen en una reunió pacífica, encara que no haja sigut comunicada prèviament a les autoritats, suposa una restricció il·legítima de l’art. 11 del Conveni Europeu de Drets Humans.

Reforma del Codi Penal

L’aprovació de la Llei Mordassa es complementa amb una reforma del Codi Penal que perseguirà pertorbacions de l’ordre públic més enllà dels carrers. En aquest sentit, es castigarà a qui difonga missatges que inciten a la comissió d’un delicte de pertorbació de l’ordre públic. Així, “algú que compartisca en les xarxes socials una manifestació pot ser considerat que està cometent un delicte de pertorbació de l’ordre públic si es produeix algun altercat en aquesta acció”. confirmen des de ‘No som delicte’.

El nou Codi Penal contempla també penes de tres a sis mesos de presó per a qui ocupe propietats públiques o privades, pertorbant la seua activitat encara que es troben en horari obert al públic. Aquest article apunta directament a col·lectius com el de la Plataforma d’Afectats per les Hipoteques (PAH), els preferentistes o fins i tot els tancaments de la Marea Blanca en hospitals. També afectarà a moviments socials i organitzacions com Greenpeace.

Aquesta informació ha sigut publicada en La Marea. Traducció: La Veu del País Valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa