Diari La Veu del País Valencià
EU proposa una normativa autonòmica sobre consultes ciutadanes i pressupostos participatius

RedactaVeu / València.

El grup parlamentari d’Esquerra Unida ha presentat un total de 14 esmenes al projecte de llei pel qual es regula la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que es debatrà en l’últim ple de la legislatura. Entre aquestes esmenes, es troben algunes innovadores sobre les consultes ciutadanes i els pressupostos participatius, ambdós instruments a nivell autonòmic i local. Segons ha explicat Ignacio Blanco, portaveu d’EUPV en les Corts Valencianes i candidat de la formació d’esquerres a la Presidència de la Generalitat, la regulació que proposa Esquerra Unida “està inspirada en gran part en l’avantprojecte de Participació Ciutadana de la Junta d’Andalusia, que malauradament s’ha quedat als calaixos dels assumptes pendents, de la mateixa manera que es quedarà el projecte de llei de la ILP presentat pel Consell. Des d’Esquerra Unida ens comprometem a posar en marxa durant la propera legislatura les reformes legals que permeten una democràcia més participativa”, anuncia Blanco.

Segons explica el síndic de la formació d’esquerres, les consultes participatives estan previstes en els articles 28.5 i 50.8 del nostre Estatut d’Autonomia, “tanmateix no han sigut objecte de regulació fins ara, quan ho proposem des d’Esquerra Unida. Aquest instrument de participació ciutadana, de naturalesa consultiva, té per objecte el coneixement de l’opinió d’un determinat sector o col·lectiu de la població, mitjançant un sistema de votació de contingut no referendari sobre assumptes d’interès públic que els afecten i que són de la respectiva competència autonòmica o local”, ha afegit el portaveu d’EUPV en les Corts Valencianes. D’acord amb la seua proposta, les consultes participatives, tant autonòmiques com locals, podran ser d’iniciativa institucional o d’iniciativa ciutadana i en elles podran participar totes les persones majors de 16 anys que visquen en l’àmbit territorial al qual es circumscriga la consulta.

Sobre els pressupostos participatius, una esmena d’Esquerra Unida preveu, a nivell autonòmic, que la persona titular de la Conselleria d’Hisenda establisca els processos de participació ciutadana que “haurien de contribuir a la priorització d’aspectes puntuals de la despesa prevista en l’avantprojecte de llei de Pressupostos per a l’exercici següent. La finalitat és augmentar els canals i incrementar i millorar el grau de participació de la ciutadania en aquesta matèria”, assenyala Blanco.

En quant a la regulació de la Iniciativa Legislativa Popular, a més de rebaixar el nombre de signatures necessàries i facilitar-ne els tràmits, Esquerra Unida planteja que la Comissió Promotora de la ILP tinga garantida la “possibilitat de desistir i retirar la Proposició de Llei si considera que les esmenes que hagen estat aprovades en el plenari de les Corts adulteren el contingut essencial de la seua iniciativa, com ha passat en el cas de la ILP de RTVV i va passar també amb la ILP contra els desnonaments que la PAH va presentar davant el Congrés”.

En definitiva, en paraules de Blanco, es tracta de “fomentar la participació ciutadana directa més enllà del vot en les eleccions, perquè la política és una qüestió massa important per a deixar-la només en mans dels polítics. La gent vol tindre la capacitat d’expressar les seues opinions i prendre decisions directament, cal posar en marxa mecanismes per a fer-ho possible”.

Comparteix

Icona de pantalla completa