Diari La Veu del País Valencià
Mònica Oltra: ‘És possible un pacte amb Podemos després de les eleccions’
Antonio Domínguez / Emilio Sánchez / València

Mònica Oltra va començar la seua intervenció al·ludint a la “borratxera de poder” de l’alcaldessa de València i va afirmar que la forma d’exercir el poder “eclipsant”, s’ha acabat. A banda afirma que els xiulets a l’alcaldessa durant la crida són un símbol de la caiguda d’este tipus de poder. També diu que “ens han llevat els drets com a conseqüència del model neoconservador”, i va recalcar que “els ciutadans tenim drets en la mesura que se’ls poden pagar”.

També va destacar com a fet positiu la fragmentació del vot en diferents opcions polítiques, ja que crearà un escenari sense majories absolutes on serà necessari el diàleg, de forma que es recuperarà la funció del parlament. A banda va assenyalar que “no podem constituir la identitat com a poble fins que no deixem les anomalies democràtiques com ser un territori pobre, i pagant, “som l’única comunitat amb aquesta anomalia”, ja que “no som ciutadans de segona”.

Per la seua part Montiel va criticar “la falta de pluralitat del nostre país”, ja que els mitjans de comunicació crítics “han sigut aniquilats”. I va proposar un canvi de model que situe ales persones al centre. Preguntat durant el debat pel programa de Podemos, va recordar que encara estan fent el programa i que no és candidat a la Generalitat, quan fa propostes fa les seues a títol personal.

Preguntada de si se sent pressionada per l’oportunitat històrica que s’obri al possible futur govern de la Generalitat, Oltra ha contestat que en els seus huit anys de diputada ha entrat en contacte amb moltes persones en situació de pobresa, “eixa és la pressió més gran que pot tenir”. Preguntat sobre l’educació concertada, Montiel va defensat el paper d’algunes escoles d’esta modalitat que, al seu parèixer, han fet una bona tasca de defensa de la llengua i la cultura. Per la seua banda Oltra va posar el valor de l’escola pública i ha afirmat que li donarà preferència per damunt de la concertada, encara que ha declarat que els alumnes que estiguen estudiant en l’escola concertada no es tindran que canviar obligatòriament a un centre públic, i que els pares que vulguen escolaritzar els seus fills a escoles privades no ho podran fer amb diners públics, “en la mesura que ni haja oferta pública no ha d’haver ni concertada ni privada”.

Tots dos van estar d’acord en defensar un millor finançament per al País Valencià a Madrid, sense importar qui estiga en el govern central, “siga Montoro o siga Monedero, si Compromís té responsabilitats de govern anirem allí i si no ho entenen a les bones o entendran als tribunals” va declarar la candidata de Compromís. També es van posar d’acord en defensar l’agricultura de proximitat, biològica i de xicotets propietaris.

En declaracions en exclusiva a La Veu Mònica Oltra ha manifestat que està contenta de com ha desenvolupat el debat, perquè han pogut parlar de política concreta, metapolítica, filosofia… fa que u reflexione d’allò que està passant i poder compartir idees i escoltar-nos, ja que en política de vegades s’escolta poc.

Preguntada per si Podemos és una bona alternativa de Govern afirma que Compromís és millor perquè tenen un arrelament al territori i una experiència d’un treball fet i un coneixement de quines són les acciones de Govern que necessitem per a la situació política que estem vivint i tenim el centre polític arrelat a la nostra societat a banda tenim un discurs i treball mediambiental que el conjunt de Podemos no té, i la concepció de poder més horitzontal basada en la limitació de poder més que en l’assalt al poder.

Sobre si és possible un pacte Podemos – Compromís, després de les eleccions en funció de com haja quedat el panorama electoral “estic convençuda que hi haurà coincidències, a partir de programes de canvi que tenen com a centre la persona i sí, òbviament però no solament Podemos i Compromís, hi haurà més formacions amb qui parlar perquè jo crec que el panorama de multipartidisme és positiu”.

Comparteix

Icona de pantalla completa