Diari La Veu del País Valencià
La Trobada de Plataformes Comarcals es declara en contra de la consulta
RedactaVeu / València

L’ordre sobre plurilingüisme que regula la consulta als pares i mares per a decidir sobre el programa plurilingüe que han d’aplicar en cada centre educatiu, junt amb la LOMCE, el Decret de Plurilingüisme i l’arranjament escolar suposa, segons denuncia la Trobada de Plataformes comarcals, “un pas més en l’objectiu de reduir el valencià a l’ensenyament”.

En un comunicat fet públic per La Trobada de Plataformes Comarcals consideren que l’únic objectiu d’aquesta consulta és “obrir un conflicte lingüístic on no hi ha entre les famílies i el centre educatiu”.

A més, la Trobada de Plataformes sosté que la consulta és “totalment innecessària” ja que la consulta legal i vàlida es realitza en la preinscripció de matrícula, en què les famílies assenyalen en quin programa volen que estudien els fills i filles, la qual cosa “ la Conselleria d’Educació no respecta, de la mateixa manera que es desentén de l’obligació de potenciar el valencià a l’ensenyament i a la societat en general, tal i com obliga la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià”.

En la nota, recorden que els centres estan rebent uns cartells de propaganda que assenyalen que la consulta serà el 19 de desembre i on es pregunta a les famílies què prefereixen: valencià-anglés o castellà-anglés, “programes que no existeixen actualment en el sistema educatiu”.

Només Conselleria en controlarà els resultats

A més, la Trobada de Plataformes Comarcals subratlla que la consulta serà telemàtica, “sense garanties de transparència ni mecanisme de control, només Conselleria en controlarà els resultats”.

També denuncien que cal tindre en compte que la consulta “vulnera l’article 7.4 de la Llei Orgànica de Protecció de Dades (LOPD) perquè es demanen dades personals per a un fitxer no autoritzat per l’Agència Espanyola de Protecció de Dades”.

“Per si tots aquests motius –continua el comunicat de la Trobada de Plataformes Comarcals- no foren suficients per a negar-se a fer la consulta, us en donem un més: es pregunta sobre la llengua habitual de l’alumnat, castellà o valencià. La llengua que les famílies usen fora de l’escola no és competència de la Conselleria d’Educació i, a més, pressuposa que els xiquets i xiquetes parlen a casa únicament castellà o valencià, encara que molt habitualment s’usen les dues llengües i hi ha famílies que usen altres llengües, sobretot les nouvingudes”.

Per tots aquests motius, la Trobada de Plataformes Comarcals “es declara en contra de la consulta i animem les famílies a no fer-la”. Finalment, recorda que diverses organitzacions ja han anunciat que presentaran un recurs contenciós davant el TSJ sol•licitant la suspensió cautelar de l’ordre.

Comparteix

Icona de pantalla completa