Diari La Veu del País Valencià
La Fiscalia de Catalunya rebutja querellar-se contra Artur Mas per el 9-N
ACN / Madrid

El xoc entre les dues fiscalies s’ha anat perfilant al llarg de la setmana passada en paral·lel a les pressions que el Fiscal General de l’Estat ha rebut per part de dirigents del PP i del govern espanyol, que li han reclamat -com ho ha fet aquest mateix dilluns el vicesecretari d’Organització del PP, Carlos Floriano, que “actue” amb “celeritat” contra els responsables del 9-N.



El Fiscal Superior de Catalunya ha escoltat l’opinió de la resta dels fiscals del TSJC que segons diverses informacions publicades han expressat la seua oposició a la interposició d’una querella contra Artur Mas i diversos responsables del seu executiu per l’organització del procés de participació ciutadana. De fons, els dubtes sobre la viabilitat jurídica de la querella. A la nota que va fer pública ahir, la Fiscalia General de l’Estat anuncia la convocatòria de la Junta de Fiscals de Sala per al dimecres, 19 de novembre. Segons apunta el text, la convocatòria es fa “després de rebre la comunicació de la Fiscalia Superior de Catalunya” on aquesta “indica que de moment no procedeix iniciar accions penals contra els responsables del procés de participació ciutadana”.



El xoc es fa evident en un paràgraf on apunta que “el Fiscal General de l’Estat considera que ha de formular-se querella davant del Tribunal Superior de Catalunya, i així ho ha ordenat. El Fiscal Superior, José María Romero de Tejada, no ho considera procedent i així li ho ha comunicat”. 



A partir d’ací, el comunicat recull les actuacions que la Fiscalia ha fet des del 8 de novembre, quan va obrir diligències d’investigació davant la realització “d’actes” per part del govern de la Generalitat “contraris a la suspensió cautelar dictada pel TC”. 



En aquest sentit, recorda que el 9N es va pronunciar a favor de l’admissió a tràmit de les diferents denúncies que s’havien presentat “perquè entenia que existien indicis raonables de delicte”. A més, quan es va acabar el procés de participació, la Fiscalia General de l’Estat va demanar a la Fiscalia de Catalunya una valoració “jurídico- penal dels fets” per tal “d’adoptar les accions legals corresponents”.

Torres Dulce imposarà finalment la decisió



El Fiscal General de l’Estat ha convocat la Junta de Fiscals de Sala emparant-se en l’article 27 de l’Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal, que estableix que si un fiscal rep una ordre o instrucció que considere contrària a les lleis o que, per qualsevol motiu considere improcedent, “li ho farà saber al seu Fiscal cap, i si no considera satisfactòries les raons d’aquest plantejarà la qüestió de la Junta de Fiscalia”. 



Quan la Junta de Fiscalia es manifeste “resoldrà definitivament” sobre la qüestió. Si l’ordre venia d’un superior, li enviarà un informe i aquest, si no admet la decisió, resoldrà també, però sempre després d’haver escoltat els arguments de la Junta de Fiscals. A més, “si l’ordre fos donada pel Fiscal General de l’Estat, aquest resoldrà escoltant la Junta de Fiscals de Sala”.

Què és la Junta de Fiscals de Sala?



La Junta de Fiscals de Sala és un òrgan del Ministeri Fiscal presidit pel mateix Torres Dulce i integrada pel tinent Fiscal del Tribunal Suprem i els Fiscals de Sala. S’encarrega d’assistir el Fiscal General de l’Estat en matèria doctrinal i tècnica sobre diverses qüestions com la formació de criteris unitaris d’interpretació i actuació legal i la resolució de consultes.

Comparteix

Icona de pantalla completa