Diari La Veu del País Valencià
Trenta sis anys de la catàstrofe de la pantanada de Tous

Tal dia com hui, fa 36 anys, la presa de Tous es va enfonsar causant la major catàstrofe de la comarca de la Ribera. Eren al voltant de les 19.00 hores d’un 20 d’octubre de 1982 quan el dic situat en el curs del Xúquer a la seua entrada a la comarca va col·lapsar. Com a conseqüència de l’enfonsament, una desena de persones van perdre la vida, es van produir milionaris pèrdues materials i la comarca va quedar sumida durant anys en una situació de roina total.

La presa de Tous es va enfonsar al no poder obrir-se les comportes dels alleujadors. Aquesta va ser la causa que va fer que els 120 milions de metres cúbics d’aigua embassada eixiren catapultats en un curt període de temps, agreujant els efectes de la inundació en els pobles aigües a baix del pantà. Així ho va declarar provat la sentència del Tribunal Suprem, que va considerar acreditat que el cabdal màxim d’entrada a l’embassament haguera pogut ser absorbit d’haver estat les comportes del pantà obertes.

Per què no es varen obrir les comportes?

Però per què no es van poder obrir les comportes? Una concatenació de factors negatius va impossibilitar l’obertura de les comportes. Primer. A causa de les pluges torrencials, el sistema elèctric d’obertura de les comportes no va funcionar des de primeres hores de la nit del 29 al 30. Un fet previsible, en tot cas. El que és més greu és que l’únic grup electrogen auxiliar disponible, un dels tres que hi havien d’haver a la presa ja que els altres dos des de feia temps estaven inutilitzats per avaries, estava ja inundat a les 8 del matí al trobarse en una passarel·la situada sobre el got de l’embasament, en la cota 88.

>

Segon: Quan es va intentar l’obertura manual, la maneta es va trencar per efecte de la pressió de la gran quantitat d’aigua acumulada. En qualsevol cas, segons declaracions de l’enginyer de projecte Salvador Madrigal. un home haguera tardat “més de 30 hores a obrir-les” completament.

Tercer, quan ja es va poder dur un grup electrogen a la presa, la mànega elèctrica es va quedar curta per arribar a connectar-la a les comportes.

L’Alt Tribunal va desestimar l’argument de l’Estat que la catàstrofe va ser provocada per “força major” i va confirmar una actuació estatal negligent, posada de manifest davant la insuficiència de les mesures d’inspecció. Els danys s’hagueren evitat, en part, si no s’haguera produït l’enfonsament de la presa, en haver funcionat correctament els mecanismes d’obertura de les comportes i s’hagueren complit els deures de vigilància, control i salvament.

Comparteix

Icona de pantalla completa