Diari La Veu del País Valencià
‘El Bigotes’ va rebre més de 3M€ en negre del PP valencià
Europa Press / València

Així consta en aquest informe que s’ha incorporat a la peça 1 del ‘cas Gürtel’, que s’instrueix en el Tribunal Superior de Justícia valencià (TSJ), en la qual s’investiga suposat delicte electoral.

L’informe destaca un “sistema de finançament dual” del partit amb “pagaments reflectits en factura i pagaments amb fons aliens al sistema econòmic” i, en aquest sentit, subratlla que es tracta d'”una pràctica que s’estén en el temps i que comprèn tant actes en campanya electoral com fora de les mateixes”.

Sobre aquest tema, insisteix en una “doble via de finançament”. Així, indica que la facturació d’Orange Market al PP valencià és “dual”, ja que “d’una banda es duu a terme una facturació real com a conseqüència dels serveis prestats, en els quals s’estenen els corresponents documents mercantils, es comptabilitzen les factures i es fa la corresponent repercussió de l’IVA”, que l’organització denomina ‘Alacant’.

No obstant açò, segons la UDEF, d’altra banda existeix “un altre tipus de finançament aliè als circuits financers legals, en els quals l’import que es deu i el cobrat no és suportat per una factura” i, per tant, “no és comptabilitzat de forma oficial ni s’inclou l’IVA de l’operació”, que el partit anomena ‘Barcelona’, “en directa al·lusió als pagaments denominats “B0 quan reuneixen aquest tipus de característiques”.

Empreses assumeixen deutes del Partit Popular

D’altra banda, assenyala que la societat Orange Market no solament facturava al PP com a conseqüència dels treballs realitzats per a aquest partit, sinó que “existeixen societats del sector de la construcció domiciliades a la Comunitat Valenciana que havien sigut adjudicatàries de contractes públics, que assumeixen part del deute generat pel PP”.

Sobre aquest tema, indica que aquest és el cas de Facsa, Sedesa, Lubasa, Piaf, Grup Vallalba o Enrique Ortiz e Hijos que “van pagar factures per serveis suposadament prestats per Orange Market, i els imports dels quals redueixen de forma directa el deute generat per la formació política pels actes realitzats per aquesta societat”.

A més d’aquestes societats, la UDEF constata que diferents persones físiques -anotada en arxius amb pseudònims o sigles- també realitzaven aportacions en el mateix sentit. Així, fa referència a ‘El Príncipe’, Felipe Almenar Manteca, vinculat a la societat CYES Infraestructures SA; ‘Sonia’, en referència a l’alcaldessa d’Alacant Sonia Castedo, o ‘RC’, referit al diputat Ricardo Costa.

També observa “facturació fictícia” per part d”El Cantante’, Rafael Martínez Berna, vinculat amb el Grup empresarial Vallalba; ‘EO’, Enrique Ortíz; o ‘EG0, Enrique Gimeno, vinculat amb la societat Facsa. Així mateix, destaca que es van realitzar factures per a reduir el deute del PP valencià a Construcciones Hormigones Martínez, Pavimentos del Sureste o a l’alcalde de Gandia, Arturo Torró, entre d’altres.

Comparteix

Icona de pantalla completa