Diari La Veu del País Valencià
El PP estudia tancar la comissió d’estudi per a la reforma de l’Estatut

EP / València.

El grup parlamentari popular està plantejant-se tancar la comissió d’estudi creada en les Corts Valencianes sobre la possibilitat d’una reforma àmplia de l’Estatut d’Autonomia del País Valencià, ja que considera que “no té sentit” mantenir-la si l’oposició no assisteix, encara que tornarà a instar-la perquè “recapacite”.

Així ho ha avançat el síndic del PP, Jorge Bellver, als mitjans de comunicació després de la reunió d’aquesta comissió celebrada aquest dilluns a la qual no han acudit els diputats del PSPV, Compromís, ni EUPV, ja que reclamen que s’aprove primer la proposta de reforma de l’Estatut acordada, abans de plantejar-ne altres noves. A la sessió ha assistit com a públic el coordinador d’UPyD al País Valencià, Alexis Marí.

Els grups de l’oposició van abandonar aquesta comissió d’estudi el passat 4 de setembre després que el president de les Corts, Juan Cotino, enviara una carta al seu homòleg en el Congrés, Jesús Posada, en la qual li sol·licitava que no s’incloguera en cap ordre del dia el debat de reforma de l’Estatut d’Autonomia –aprovada en 2006– per a equiparar les inversions de l’Estat a la població, “fins que no es presente” una nova proposta de reforma estatutària.

Jorge Bellver, durant la seua intervenció en la comissió, ha tornat a lamentar que els grups de l’oposició hagen abandonat aquesta comissió i ha anunciat que aquesta setmana tractarà de parlar formalment amb la resta de síndics per a intentar que “recapaciten i tornen a aquesta comissió per a poder mantenir un debat sobre qüestions importants per al funcionament de la institució”.

Marga Sanz. Foto d’arxiu

Prèviament, l’oposició ha insistit que no participarà en aquesta comissió fins que no s’aprove la reforma pactada per les Corts. Així, la síndica d’EUPV, Marga Sanz, considera que es tracta d’”un paperot” i “un engany” aquesta comissió, mentre que el portaveu del PSPV, Antonio Torres, l’ha titllat de “pèrdua de temps”.

Per a Torres, es retira de l’ordre del dia del Congrés la reforma de l’Estatut aprovada per les Corts perquè “no tenim un president capaç de defensar els interessos de la Comunitat com correspon”, ja que, al seu judici, Alberto Fabra, “està pendent que ho ratifique un senyor de fora d’ací per a poder ser el candidat del PP a la Presidència de la Generalitat”. “Una actitud que ens perjudica greument als valencians”, ha postil·lat.

Proposta de documentació

En la reunió de la comissió d’estudi celebrada aquest dilluns, s’ha aprovat per unanimitat dels diputats presents la proposta de documentació presentada pel PP. D’aquesta manera, es demanarà un dictamen al Consell Jurídic Consultiu sobre la reducció del nombre de diputats de les Corts, l’elecció d’un terç de parlamentaris per Juntes Electorals de Zona i, en conseqüència, la modificació de la Llei Electoral Valenciana, així com la reconsideració de la figura de l’aforat, extensió i límits.

També se sol·licitarà un informe sobre la possibilitat d’una reforma àmplia de l’Estatut d’Autonomia del País Valencià que “aprofundisca en la millora de la qualitat democràtica”, així com l’elaboració d’un estudi poblacional de les comarques, atenent a les adscripcions de població en les Juntes Electorals de Zona.

Finalment, s’encarregarà un estudi del nombre d’aforats existents en l’àmbit del País Valencià, en atenció al càrrec que exerceixen, amb especificació del mateix i normativa que dóna cobertura a aquest aforament. Així mateix, la comissió ha obert el termini fins al pròxim dia 19 perquè els grups parlamentaris puguen presentar propostes de compareixences, que es debatran i votaran el 29 de setembre.

Comparteix

Icona de pantalla completa