Diari La Veu del País Valencià
El Govern paralitza l’exportació d’armes a Israel
RedactaVeu / Madrid

El Govern ha congelat a l’agost les autoritzacions de venda d’armes a Israel, una decisió que l’Executiu tornarà a analitzar al setembre per a decidir llavors si la perllonga en el temps, segons han informat fonts diplomàtiques.

La decisió es va prendre la setmana passada en una reunió de la Junta Interministerial reguladora del comerç exterior de material de defensa, que presideix la Secretaria d’Estat de Comerç, i en la qual participen els Ministeris d’Afers Exteriors i de Defensa.

La decisió de paralització de les exportacions, que no afecta cap compravenda anterior a aquest mes d’agost, s’ha pres quasi un mes després que, el passat 8 de juliol, Israel començara l’atac militar sobre Gaza que ja ha causat la mort de més de 1.800 palestins.

Les citades fonts han precisat que la paralització de la venda d’armes a Israel concità un consens majoritari entre els diferents departaments ministerials de l’Executiu de Mariano Rajoy.

4,9 milions en vendes de bombes, coets, torpedes, míssils i granades

L’Estat espanyol va vendre l’any passat a l’Estat d’Israel material de defensa per valor de quasi 4,9 milions d’euros, la qual cosa suposa entorn d’un 87 % més pel que fa a les exportacions d’aquest material en 2012. Es tracta de la major exportació dels últims cinc anys.

En concret, el Govern va autoritzar, principalment, l’exportació de bombes, coets, torpedes, míssils, granades o càrregues de demolició.

Segons figura en els informes de les estadístiques d’exportació de material de defensa, un altre material i productes i tecnologies de doble ús elaborats per la Secretaria d’Estat de Comerç, i recollits per Europa Press, l’Exèrcit israelià va ser en 2013 el receptor del 98,70% d’aquest material de defensa, mentre que l’1,3% restant va anar a parar al sector privat.

Així, l’any passat l’Estat espanyol va exportar a Israel material classificat com a “bombes, torpedes, coets, míssils” en els citats informes per valor de 3,6 milions d’euros, a més de “vehicles terrens”, dissenyats especialment per a ús militar, per un total de 986.937 euros.

L’Estat espanyol també va exportar armes amb canó d’ànima llisa amb un calibre inferior a 20 mil•límetres, com poden ser fusells, revòlvers, pistoles o metralladores, per valor de 134.744, i a més sistemes d’adreça de tir, com poden ser visors d’armes o sistemes de vigilància o rastreig, per 132.830 euros.

Comparteix

Icona de pantalla completa