Diari La Veu del País Valencià
La Fundació Nexe publica el quadern #Demo S3 Valencians i Democràcia. Del Malestar a la proposta
RedactaVeu /València

El llibre pertany a la col·lecció Demos i es pot comprar en paper al web de RiuRau Editors o descarregar amb accés lliure i de manera gratuïta (la Fundació Nexe és una entitat sense ànim de lucre) al web de la fundació.

Ningú pot amagar que existeix un malestar creixent amb el funcionament i amb les institucions més representatives de la nostra democràcia parlamentària. Este malestar no només s’evidencia en els diferents estudis d’opinió sinó que ha irromput amb força en les places i carrers on milers de persones han reclamat una democràcia més “real”.

Les propostes que han sorgit des d’estos col·lectius es centren en introduir canvis al sistema electoral, en retallar el sou dels polítics o en canviar el paper dels partits polítics. En molts casos, si foren implementades les alternatives plantejades en estos àmbits, no obtindríem democràcia de major qualitat i més pròxima, sinó que caminaríem cap a un sistema menys eficaç, menys participatiu i més depenent del poder econòmic.

Calen reformes, però no en qualsevol sentit. Villodres planteja reformes amb rigor, factibles i beneficioses per a la qualitat i funcionament del nostre sistema democràtic. A parer de l’autor cal un sistema electoral més proporcional i que fomente el rendiment de comptes dels representants; calen uns partits més oberts i més útils; i cal un govern més obert, transparent i participatiu.

Precisament en este últim àmbit s’està donant una tendència arreu del món que propugna un govern basat en tres principis: en la transparència activa i l’accés a la informació per part dels ciutadans; en la participació en l’elaboració i presa de decisions i en la col·laboració en el desenvolupament de les polítiques.

El govern obert o “open-government” obri una xicoteta finestra d’esperança per a superar el malestar actual. Els valencians i valencianes ens trobem amb una democràcia ferida per anys d’escàndols i opacitat, però també adormida per anys de conformisme. És el moment de passar del malestar a la proposta, i millorar així la nostra democràcia.

Demos, fulls de recerca i de divulgació és una col·lecció de documents de treball científics o tècnics que volen obrir debats i oferir propostes i respostes als reptes que té la societat valenciana.

La col·lecció és dirigida per Vicent Flor, sociòleg i patró de la Fundació Nexe. Amb anterioritat s’han editat els quaderns “La política lingüística al País Valencià.” de Susanna Pardines i Nathalie Torres i “El finançament dels valencians. Una insuficiència històrica” de l’analista financer Rafael Beneyto.

Aquestes publicacions estan igualment disponibles a la pàgina web fundació (directament, a la secció de publicacions ).

Comparteix

Icona de pantalla completa