Diari La Veu del País Valencià
La Quarantamaula, Queixalets, l’Home del sac i altres sis criatures per a celebrar un Tots Sants a la valenciana

VALÈNCIA. “I si de sobte ningú no recordara l’Home dels nassos? I si cap xiquet no s’espantara en anomenar la Quarantamaula? I si mai més no escoltàrem les nostres rondalles més fantàstiques?”. Així comença el catàleg de l’exposició Vestir la por; un text que, precisament, posa de manifest la por a perdre l’imaginari valencià i, per tant, “una part important de la nostra identitat”.

Per tal de reivindicar aquest imaginari de la por valenciana, el Museu Valencià d’Etnologia fa quatre anys que celebra el programa ‘Espanta la por! Per Tots Sants, monstres valencians’. Enguany, ho fa amb una exposició, una completa programació d’activitats adreçades tant a un públic familiar com adult i, també, amb el llançament d’un joc de taula.

L’exposició, que porta per títol Vestir la por, és una mostra de disfresses de nou monstres valencians produïda amb l’Escola d’Art i Superior de Disseny de València (EASD). A partir d’aquest dijous a les 19.30h i fins al 5 de gener del 2020, la ciutadania podrà veure com són les nostres criatures de la por –o, si més no, com les imagina l’alumnat del Grau de Disseny de Moda de l’EASD–. El Caro, l’Home del sac, la bruixa, l’Home dels nassos, Queixalets, la Quarantamaula, el gegant i el dimoni ja no protagonitzen només rondalles i llegendes, sinó que prenen forma i tracten de “plantar cara al trick or treat [truc o tracte]”, tal com ho ha definit Francesc Tamarit, director del Museu, aquest dijous en la presentació als mitjans.

El diputat de Cultura de la Diputació de València, Xavi Rius, també s’ha expressat en aquesta línia, tot indicant que l’objectiu del projecte és “lluitar contra certa despersonalització” i “recuperar els nostres monstres, que fan tanta por o més que els dels altres indrets”. En definitiva, que els monstres valencians estiguen presents en Tots Sants.

Disfresses per a grans i menuts

L’exposició està formada per nou disfresses d’adults i, també, per les corresponents fotografies amb els monstres “de carn i ossos” –encarnats per bibliotecaris i gent del món de la cultura valenciana–. Però, a banda d’aquesta versió haute couture, també hi ha la versió infantil. Gràcies a una sèrie de tutorials que es poden veure al canal de YouTube del Museu, famílies i escoles podran convertir els més menuts de casa en monstres valencians.

>

Un joc de taula, un nou conte i un joc d’escapada entre crims i misteris valencians

‘Espanta la por’ ofereix un ampli programa d’activitats per a tots els públics. En concret, els seus responsables diferencien tres àmbits: l’àmbit didàctic i infantil; l’àmbit dels adults i els joves, i les activitats fora del museu, que converteix ‘Espanta la por’ en “una campanya global a tot el territori valencià”.

En l’àmbit didàctic i infantil hi ha tallers adreçats a escolars i a famílies –aquests, en cap de setmana–. A més, en la web del museu hi ha el ‘Rebost d’espanta la por’, una plataforma perquè les escoles i les biblioteques puguen trobar recursos educatius per a treballar amb l’alumnat.

Enguany, a més, s’ha editat el segon volum de la col·lecció de contes infantils ‘Espanta la por’. El primer llibre es va publicar l’any passat, Marta i la Tarasca. El segon és Marta és un donyet, escrit per Sergi Morales i il·lustrat per Joel Miralles. Representacions de teatre i un concert de Dani Miquel “per a famílies valentes” completen aquest programa d’activitats.

Però ‘Espanta la por’ també abasta noves propostes que conviden no sols a reflexionar sobre la por tradicional, sinó també a jugar amb ella. En aquest sentit anirà la xerrada del psicòleg Albert Soler, que analitzarà la conveniència dels contes de por i els monstres per al desenvolupament infantil (el 8 de novembre a les 18.00h).

També hi haurà un maridatge de narracions i cerveses (el 16 de novembre a les 20.00h), i el joc d’escapada ‘Fugir de la Casa de l’Espart’ –”Una casa encantada, un succés real i només un camí per a fugir entre lectures de crims i misteris valencians–” (el 26 d’octubre, i el 2 i el 9 de novembre).

Una de les principals novetats d’enguany és el joc de taula ‘Espanta la por!’, “que descobrirà als valents jugadors on s’amaguen els monstres valencians a través de les seues rondalles i unes proves carregades de diversió i una mica de por”. Aquest joc, pensat per a majors de 8 anys, no està a la venda, i només es distribuirà entre les biblioteques i les escoles que participen en el programa. No obstant això, el 27 d’octubre a les 11.00h es podrà gaudir d’una partida demostració.

Aquestes són només algunes de les activitats que ofereix enguany el programa ‘Espanta la por! Per Tots Sants, monstres valencians’; “un programa ple de relectures del nostre imaginari i farcit de la més genuïna literatura tradicional valenciana”.

Monstres valencians de nord a sud del territori

Els monstres eixiran de la ciutat i arribaran a tot el territori valencià. Així, més de 100 centres –entre biblioteques públiques i museus etnològics locals– s’han implicat enguany en el projecte per a difondre l’imaginari valencià de la por gràcies a les recomanacions lectores i les animacions a la lectura.

En aquesta campanya col·laboren –a banda de l’EASD– el SARC – Cultura Diputació de València; la Subdirecció General del Llibre, Arxius i Biblioteques; el Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV), i el Gremi de Llibrers de València.

Comparteix

Icona de pantalla completa