Diari La Veu del País Valencià
Oltra aclareix que la petició d’amnistia per als presos polítics que fa el Bloc o és la posició de Compromís

VALÈNCIA (EP/EFE). La vicepresidenta de la Generalitat i coportaveu de Compromís, Mónica Oltra, ha assenyalat aquest dimarts respecte a la defensa des del Bloc –partit que integra la coalició– de l’amnistia per als líders del procés que és una declaració que han realitzat “en l’exercici de la llibertat” però ha agregat que “no és la posició de Compromís”.

Així s’ha pronunciat la dirigent de la formació en declaracions als mitjans durant Els Desdejunis en l’Agència EFE. Quan se li ha preguntat per aquest posicionament del Bloc, ha indicat que aquest partit “està en la seua llibertat de fer les declaracions que crega oportunes” tant individualment com col·lectivament perquè, “afortunadament, vivim en un país lliure”.

Ara bé, Oltra també ha advocat per una reforma del Codi Penal per a eliminar el delicte de sedició en considerar que té “mal encaix” amb els drets fonamentals i les llibertats públiques que recull la Constitució Espanyola. Així, ha considerat que “no és una qüestió de Catalunya”, sinó que pot passar demà “a Matalascañas”, pel fet que s’ha practicat una “interpretació extensiva” de la sedició.

Ha admés que si es fera aquesta reforma s’aplicaria amb caràcter retroactiu, com marca la Constitució, perquè no es pot estar a la presó per un delicte que ja no estiga tipificat: “Si hui és delicte i demà no ho és, els que estan en la presó per aquest delicte han d’eixir immediatament. Si no, es produiria un crebant dels drets fonamentals”.

Segons ha assenyalat, a l’estat espanyol es diu sedició al que en altres països de l’entorn està qualificat com a rebel·lió, ja que necessita la concurrència de la violència, i s’ha mostrat convençuda que aquest tipus penal “no encaixa” amb els articles 20 i 21 de la Constitució, sobre la llibertat d’expressió i el dret a la reunió pacífica.

“Al final, aquesta interpretació extensiva de la sedició demà es pot aplicar a una protesta contra un desnonament, a les mobilitzacions que va haver-hi a Múrcia pel mur de l’AVE, o a qualsevol mobilització ciutadana que es resisteix a una decisió que no comparteix”, ha alertat Oltra.

La vicepresidenta del Consell ha opinat que s’hauria de fer un reforma “profunda” del Codi Penal per a eliminar els tipus penals que estan portant a aplicar “autèntics delictes d’opinió”, en referència a les condemnes de presó per lletres de cançons o per ofendre sentiments religiosos, perquè “en una democràcia avançada no tenen sentit”.

Oltra ha assenyalat que en els últims anys s’ha produït en el món una “deriva” cap a un sistema de “democràcia autoritària, on les formes continuen sent democràtiques però hi ha símptomes perillosos”, com ara el procés de Catalunya, el Brèxit, l’elecció de Trump o la mobilització de Xile.

En tot cas, ha assenyalat també que cal tindre en compte que la via judicial segueix el seu curs i que “hi ha recursos que s’han anunciat i s’han presentat”. “Per tant, cal respectar el final de la via judicial i el dret de les persones a defensar-se i a esgotar fins a l’últim recurs en defensa dels seus drets fonamentals”, ha agregat.

Comparteix

Icona de pantalla completa