Diari La Veu del País Valencià
La manifestació del 25 d’Abril se suma a la campanya i crida a la mobilització per a no fer cap pas enrere

VALÈNCIA. La tradicional manifestació commemorativa de la diada del 25 d’Abril, convocada com cada any per Acció Cultural del País Valencià, ha recorregut aquest dissabte, 13 d’abril, els principals carrers de la ciutat de València per a expressar el desig de “continuar avançant” i aprofundir en polítiques a favor de la llengua i la cultura.

Sota el lema ‘Perquè no torne el passat. Continuem avançant’, centenars de persones han participat en la marxa que commemora la desfeta de la Batalla d’Almansa. La manifestació, que normalment se celebra al voltant del 25 d’abril, s’ha avançat a causa de la convocatòria d’eleccions estatals i autonòmiques i de les festes de Setmana Santa, que dificulten poder fer la manifestació els dies 20 o 27 d’abril.

A l’inici de la marxa –que ha recorregut els carrers a ritme de tabal i dolçaina–, el secretari d’Acció Cultural del País Valencià, Toni Gisbert, ha assegurat que l’entitat es pren aquesta manifestació com una crida a la participació en les eleccions del 28 d’abril per a consolidar i aprofundir en el canvi iniciat pel govern del Botànic, tot i que ha afirmat que “l’entitat serà més exigent” si es reedita el pacte de govern d’esquerres.

Gisbert també ha aprofitat l’acte per a desgranar les propostes que Acció Cultural fa als partits polítics de cara als nous comicis. Principalment, ha destacat mesures “que no s’han acabat aquesta legislatura”, com és la recuperació del senyal de TV3 al País Valencià, l’exigència de la competència lingüística per a l’accés a la funció pública i la participació plena de la Generalitat en l’institut Ramón Llull. Però també han fet propostes “de futur”, com ara la creació d’una llei d’igualtat lingüística, sobre la qual van presentar una proposta, i la creació d’una conselleria exclusivament de Cultura.

Pel que fa a propostes d’àmbit estatal, Gisbert ha demanat una sèrie de reformes institucionals i legals perquè es respecte la plena igualtat de les llengües no castellanes. En aquest sentit, el representant d’Acció Cultural ha recordat que van presentar una plataforma per la pluralitat lingüística amb associacions que estan treballant en territoris amb llengua pròpia.

Manifestació menys massiva i menys política

La doble convocatòria d’eleccions ha marcat la tradicional manifestació del 25 d’Abril (fotogaleria). La coincidència amb la campanya electoral ha fet que cap partit polític a excepció d’Esquerra Republicana del País Valencià haja desfilat en la marxa. Els republicans han desplegat pancarta pròpia que ha sigut portada pels seus candidats a les eleccions generals i autonòmiques del 28 d’abril, entre els qual es trobaven el president del Consell preautonòmic Josep Lluís Albinyana i el president d’ERPV Josep Barberà.

Els que no han faltat a la manifestació del 2019 han sigut els sindicats CCOO i Intersindical; la Plataforma pel Dret a Decidir; Plataforma per la Llengua, i el sindicat estudiantil BEA, que han desfilat darrere de la pancarta que obria la manifestació i la d’Acció Cultural. A la cua de la manifestació, com és habitual cada any, l’esquerra independentista i anticapitalista tancaven la marxa.

La marxa ha acabat a la plaça del Parterre, on s’ha llegit el manifest i també una carta de Jordi Cuixart, president d’Òmnium –entitat agermanada amb Acció Cultural–.

No només la campanya electoral ha fet que la manifestació d’enguany haja sigut molt menys nombrosa que en edicions anteriors. La coincidència amb un cap de setmana en què se celebren moltes trobades d’escoles en valencià ha incidit en la participació. Concretament, aquest dissabte se celebraven dos de les trobades d’Escola Valenciana més potents: la de l’Horta Sud i la del Camp del Túria.

Comparteix

Icona de pantalla completa