Diari La Veu del País Valencià
L’esquerra demana una fórmula ‘botànica’ a l’Estat mentre el PP i Vox celebren la recuperació de terreny

VALÈNCIA. Els partits que integren l’Acord del Botànic han reivindicat aquest model de governança com a exemple per a un futur govern progressista a l’Estat, mentre que el PP i Vox han celebrat el seu creixement en aquestes eleccions generals respecte als comicis del 28 d’abril. Ciutadans, el gran perdedor de la jornada, diu estar centrat a “prendre nota” de la derrota tot i que asseguren que la formació té encara “molt de futur”.

El PSPV-PSOE va reunir aquest dilluns de vesprada la seua executiva per a analitzar uns resultats que el donen com a guanyador després de reeditar els seus deu escons, encara que ha perdut 48.890 vots respecte a l’abril. Moments abans d’avaluar els resultats a porta tancada, el secretari general del PSPV, Ximo Puig, va assenyalar que el més important és que es constituïsca “un govern progressista al més ràpid possible que atenga les voluntats que expressa la Comunitat per a aconseguir un finançament just i consolidar el sistema del benestar”.

Per aquest motiu, Puig va reiterar la necessitat de “desbloquejar la situació política” i va demanar als partits amb representació al Congrés que “es deixe governar a la força més votada”. “Cal configurar un govern, perquè no fer-ho seria un insult als ciutadans”, va concloure.

La primera valoració, abans de la reunió de la vesprada, va ser del vicesecretari general, Manolo Mata, qui va ressaltar que després de 30 anys el PSPV ha tornat a guanyar cinc eleccions seguides. Això significa que “no existeix una alternativa clara de la dreta” al País Valencià, en paraules de Mata, qui va demanar que el govern del Botànic siga “sensible a aquest resultat”, que hi haja “una base de lleialtat entre els seus socis” i que continue fent “polítiques útils”. Tanmateix va reivindicar que “contra els socialistes no es resol res i sense els socialistes res no és possible”.

En el PPCV, que s’ha consolidat com a segona força després de guanyar un escó i créixer en 84.400 vots i 4,5 punts de suport, la vicesecretària, Elena Bastidas, va fer una lectura ben diferent dels resultats. Per a la número dos d’Isabel Bonig, el 10N ha sigut “una contestació en tota regla als tres partits del Botànic, que perden la confiança dels valencians”, perquè el bloc de la dreta suma 35.056 vots més.

Bastidas va assenyalar que el PP “es consolida com el partit líder de la dreta valenciana” i que s’ha fet un “toc d’atenció a les polítiques errònies i sectàries del Botànic”, i va augurar que, si foren unes eleccions autonòmiques, Bonig hauria guanyat els comicis.

Aquest dilluns un dels partits més satisfets pels resultats electorals era l’ultradretà Vox, que va ascendir a la tercera posició sols per darrere del PSPV i el PP. El partit va guanyar 144.100 vots, 6,4 punts i quatre escons respecte a l’abril. Per aquest motiu, el cap de llista al Congrés per València, Ignacio Gil Lázaro, va donar les gràcies al poble valencià per l'”esplèndid resultat” i va assegurar que “no defraudaran” el “gran depòsit de confiança” que els han atorgat els electors.

En la línia del discurs identitari mantingut durant tota la campanya, Gil Lázaro va assegurar que Vox serà “el principal bastió en la defensa de la identitat valenciana, que és valenciana i espanyola, enfront de l’amenaça real que és el pancatalanisme independentista a València, que fonamentalment representen Compromís i els seus satèl·lits i que consent Ximo Puig”.

Per part d’Unides Podem, que ha perdut aquestes eleccions un escó, 45.000 vots i quasi un punt de suport, el secretari d’Anàlisi Política, Ferran Martínez, va assenyalar en declaracions a EFE que el seu partit ha demostrat que té una base social “molt més sòlida del que alguns pensaven” i va ressaltar el fet que s’han quedat a menys de 3.500 vots del cinqué escó.

Martínez va instar “totes” les forces del Botànic a treballar perquè es pose sobre la taula la necessitat de formar un govern de coalició a l’Estat a l’estil de l’acord que sosté l’actual Consell i va considerar que si un dels objectius de la repetició electoral era “erosionar l’espai polític” que representa Unides Podem, eixa finalitat “no s’ha aconseguit”.

A la seu de Ciutadans les mirades estaven centrades aquest dilluns en la dimissió del seu líder Albert Rivera. Al País Valencià els mals resultats també es van evidenciar amb el retrocés fins a la cinquena posició per la pèrdua de 287.600 vots, 10 punts i quatre escons.

Aquest dilluns, totes les paraules del síndic a les Corts de Ciutadans, Toni Cantó, van ser per a lloar la “lliçó de responsabilitat política i honestedat” d’Albert Rivera en dimitir pels mals resultats. Cap valoració política més enllà de les transmeses per fonts del partit que es van comprometre a aprendre de la derrota i a “remar a contracorrent”.

També es va reunir aquest dilluns l’executiva de Compromís per a analitzar uns resultats que han deixat la coalició pràcticament igual que a l’abril. Tot i créixer en poc més de mil vots, Més Compromís es manté amb un únic escó, que ocuparà Joan Baldoví.

Abans de la reunió la coportaveu de la coalició Àgueda Micó manifestava en declaracions a EFE que les eleccions del 10N demostren que han sigut capaços de “consolidar” el seu electorat demostrant que tenen “un sòl electoral potent i un votant lleial” que els dona suport “es vote una vegada o 60”.

Sobre la coalició amb Més País, Micó va precisar que el context electoral era “molt complicat” i que s’ha vist que el partit d’Íñigo Errejón, que era la primera vegada que es presentava a unes eleccions generals, està “molt arrelat” a Madrid.

Comparteix

Icona de pantalla completa