Diari La Veu del País Valencià
Les dones als Moros i Cristians d’Alcoi en números

Pels volts del 23 d’abril se celebren les festes d’Alcoi, declarades d’interés turístic internacional, que estan modificant-se lentament per admetre la participació de les dones.

Una de les bones notícies és que unes 33 dones han fet esquadra enguany; això suposa un 5,8% del total de persones que han gaudit d’eixa formació. L’esquadra és una forma destacada de formar part de les festes.

Una altra formació important en què les dones estan participant des de 2015 és la Diana. Durant les festes de 2019, un 10,7% de les persones que han participat en la Diana eren dones. En la Gloria, que és una formació mixta, hi ha hagut un 14,3% d’adultes i un 17,9% de xiquetes.

Una dona ha dirigit l’himne de festes, honor del qual han gaudit 5 dones des del començament en 1965 (54 anys).

Participants en el concurs de sergents: dos, les primeres en la història de la festa. No han aconseguit guanyar el concurs, però ja és rellevant haver participat en un concurs la primera celebració del qual va ser en 1967 (fa 52 anys). La figura de sergent té, en la normativa festera, el mateix tractament que els capitans i els alferes.

Quant a la directiva de l’Associació de Sant Jordi, organitzadora de les festes per delegació de l’ajuntament, de la qual es coneix l’existència reglamentada des de 1883 (fa 136 anys), el nombre de dones amb vot és zero. Si incloem a les persones sense vot, com que una dona n’és l’assessora artística, hi ha un 1,6 % de dones. L’assessora artística és la segona dona que forma part de la junta directiva de l’Associació en tota la història de la festa d’Alcoi, ja que fa uns anys hi va haver altra dona sense vot, la cronista. Cal dir que el nombre de associats d’esta associació és de 10.000, quasi un 17 % del cens alcoià.

El número de dones de ple dret a les filaes és difícil de calcular: les nostres dades depenen de la informació que rebem a les xarxes socials i ni l’Ajuntament d’Alcoi ni l’Associació de Sant Jordi ens ha informat mai sobre el tema. Segons els periòdics, el número total de festers majors d’edat este any és de 4.335, i pensem que 242 són dones, la qual cosa dona una xifra rècord del 5,6 % del total. És una xifra encara lluny del 50%, però és molt important. De fet, hi ha uns 6.000 festers si comptem altres categories com festers de mitja fulla, estudiants o jubilats i el percentatge de dones és encara menor.

Quant a les dones que pertanyen a una filà per ser família d’un fester, que poden eixir amb un uniforme però no votar en les assemblees, enguany n’han participat més de 1.500.

Ara és cosa vostra decidir si hi ha igualtat.

#donesalafesta

Comparteix

Icona de pantalla completa