Diari La Veu del País Valencià
Les biblioteques demanen més pressupost i personal per a trencar amb el model monacal del passat

VALÈNCIA. “Les biblioteques ja no són el que eren; són espais on ja no podem garantir el silenci”. Així han presentat aquest dimecres la campanya que ha posat en marxa el Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV) a la Biblioteca Pública de l’Estat a València.

Això no obstant, les biblioteques encara continuen reservant llocs on dur a terme una activitat cultural sense sorolls, però volen “trencar amb la idea que es té d’una senyora –la bibliotecària– amb un monyo demanant xst!”, ha anunciat la presidenta del COBDCV, Amparo Pons, junt amb la responsable de la Federació Espanyola de Societats d’Arxivística, Biblioteconomia, Documentació i Museística (FESABID), la bibliotecària Alícia Sellés.

‘Biblioteques inquietes’ és el nom d’aquesta campanya impulsada pel col·legi professional amb el suport de FESABID que presideix Sellés. La iniciativa –adreçada a la classe política, a la societat valenciana i als professionals del sector– duu aparellada un manifest on les biblioteques es reivindiquen com a centres culturals que han sobrepassat el concepte monacal; això és, un lloc on es conserven llibres i es resta en silenci.

“Són més que un contenidors de llibres; donen cabuda a tots els col·lectius. Les biblioteques garanteixen l’accés lliure i gratuït a la informació; faciliten l’aprenentatge; són espais de diàleg, cultura i creació; propicien la construcció del pensament crític; ofereixen un espai segur; ajuden a l’adquisició de competències digitals, i, per això, no sempre són llocs silenciosos”, remarca el manifest amb què COBDCV i FESABID conviden la ciutadania a sumar-se per a prendre consciència de la necessitat de les biblioteques. El text està disponible en la pàgina web que s’ha posat en marxa –’Biblioteques inquietes’– per a divulgar les activitats que duen terme i adherir-se a la campanya.

Comparteix

Icona de pantalla completa