L'Era Solar ha arribat

6 novembre 2019 06:00h

Igual com estan fent en Andalusia, La Manxa, Aragó, Euskadi i altres llocs, els regants de les nostres comarques instal·len plaques fotovoltaiques per autoabastir els seus pous d'electricitat amb Energia Solar. Enhorabona als regants, a les cooperatives i als ajuntaments que ho sostinguen.

És una notícia important perquè ve a demostrar que, a més de ser la font primària més ecològica, autòctona i suficient (a les nostres latituds rebem de mitjana 1 kW/m²), l'energia solar resulta ja la més barata. Perquè els regants no ho fan perquè siguen ecologistes (algun dia ho seran, per la gravetat dels problemes ambientals i la crisi), sinó perquè és més econòmica que l'electricitat convencional, de les grans companyies, que ens costa 0,17 €/kWh + càrrecs mentre la solar ha baixat als 0,05 €/kWh.

L'energia solar tèrmica fa molts anys que resulta més barata que l'electricitat convencional, de fet la llei obliga a instal·lar-ne en les noves edificacions. I als habitatges ja construïts, qui tinga termo elèctric i dispose de 2  assolellats guanyarà diners ficant-se un mòdul termosolar, perquè amb l'electricitat que estalvia s'amortitza en 5 anys, o menys, i després calfa l'aigua gratuïtament durant prou anys.

I l'electricitat fotovoltaica per a habitatges aïllats també fa molt que resulta més econòmica, perquè dur la línia costa més que la instal·lació solar... Però als habitatges connectats a la xarxa, les plaques fotovoltaiques han resultat més cares fins al 2015, quan es va aconseguir la paritat (igualtat de preus) entre l'electricitat de les plaques i la convencional.

"Casualment" eixe mateix any, el govern del PP va aprovar el Decret de l'Impost al Sol, que penalitzava i complicava la instal·lació de plaques fotovoltaiques als habitatges domèstics. Automàticament, l'energia solar va caure en picat a Espanya, el país del Sol, i els capos de les grans elèctriques seguiren embutxacant-se milers de milions dels consumidors amb les seues brutíssimes i perilloses centrals nuclears i tèrmiques.

Hem sigut la vergonya d'Europa i s'han rigut de nosaltres, amb raó perquè en cap altre país s'han atrevit a ficar-li un impost al Sol, quelcom ridícul i mafiós! Així, Alemanya, amb un 30% menys d'Energia Solar, ha instal·lat 8 voltes més plaques solars que Espanya. Fins i tot Anglaterra ens ha sobrepassat...

Però no es poden ficar portes al camp. En 2018 Europa obligà a retirar el fotut decret i malgrat que el nou encara no és just (seguim reivindicant l'autoconsum de balanç net i un preu de potència contractada raonable, no abusiu), com els fabricants han millorat i multiplicat la producció de plaques, avui resulten prou més econòmiques que l'electricitat convencional. I la diferència és cada volta més avantatjosa perquè la convencional no para d'encarir-se amb el sistema de preus dissenyat per afavorir les grans companyies.

Ha tardat un poc més però era inevitable que arribara, per als regants i per a qualsevol ciutadà, inclús per a les comunitats de veïns si es fiquen d'acord. I com els ecologistes procurem ser coherents, jo mateix tinc un mòdul solar de 7 anys, tan amortitzat que ja em calfa l'aigua gratis. I ara he muntat 4  (600 W) de plaques fotovoltaiques per produir quasi tota l'electricitat que consumisc, per sols 600 €; calcule que l'amortitzaré en 4 anys i em durarà 30 o més...

Benvinguda l'Era Solar!

next