Diari La Veu del País Valencià
L’empresa que gestiona els centres de salut al Vinalopó rectifica i inclourà el valencià en l’atenció sanitària

VALÈNCIA. L’Hospital Universitari del Vinalopó a Elx –un centre públic de gestió privada de la xarxa de la Conselleria de Sanitat Universat– així com als diversos ambulatoris que estan sota el control de Ribera Salut rectifica i inclourà l’ús del valencià tant en l’atenció als pacients com en la cartelleria i informació als usuaris després que Plataforma per la Llengua denunciara la situació el passat abril i la Direcció General de Política Lingüística considerara “no satisfactòria” la postura de l’empresa que gestiona la zona sanitària –el grup Ribera Salut–, que va declinar emprar la llengua pròpia quan sí que usava altres com l’alemany, l’anglés i el castellà.

El centre hospitalari “presenta una manca sistemàtica d’ús del valencià, tant a les instal·lacions hospitalàries com als catorze centres de salut o ambulatoris mèdics que gestiona al Departament de Salut del Vinalopó, a Elx, Crevillent i Asp”, ha assenyalat Plataforma per la Llengua en un comunicat.

A l’Hospital del Vinalopó ubicat a Elx “tota la informació, publicitat i comunicació amb els pacients es fa només en castellà”, recorda l’ONG del valencià. El gestor privat de la sanitat pública al Baix Vinalopó “no té impresos bàsics de comunicació i relació amb els pacients en valencià. La retolació nova tampoc no és en valencià”, apunta Plataforma per la Llengua.

El passat 15 d’abril, l’entitat va presentar al·legacions davant de la Conselleria de Sanitat per “la negativa del director de l’hospital a corregir l’actuació sobre l’ús del valencià”. Ara, després de les denúncies de l’entitat, el director adjunt de l’hospital, José David Zafrilla, afirma que “s’està realitzant una revisió per tal de millorar aquesta cartelleria i el seu ús en valencià”. Plataforma per la Llengua assenyala que “la gerència de l’hospital del Vinalopó ha dissenyat un pla d’implantació progressiva de l’ús del valencià als centres que arribarà al 100% l’any 2019”, afegeix el col·lectiu de defensa dels drets lingüístics.

Des del mes d’abril del 2019, tal com havia demanat Plataforma per la Llengua, “el valencià s’ha inclòs també en el missatge d’espera del contestador telefònic, juntament amb el castellà, l’anglés i l’alemany”. José David Zafrilla, el portaveu de l’hospital, conclou que “des del 2019 es fan més comunicacions en valencià. I tot el material serà en les dues llengües oficials de la Comunitat Valenciana durant 2019”. Per a l’ONG del valencià, la resposta de la gerència de l’hospital de les comarques del sud es considera un èxit de la tasca de l’entitat.

El gener del 2018 i el febrer del 2019, el delegat de la Plataforma per la Llengua al País Valencià, Manuel Carceller, va informar la Conselleria de Sanitat Universal i el director del centre sanitari sobre la “manca d’ús del valencià en la informació i comunicació de l’Hospital del Vinalopó i als ambulatoris associats”. “La primera resposta, per part de la direcció de l’empresa Ribera Salut, va ser contrària a fer cas de les demandes”, recorda el col·lectiu.

El director general de Política Lingüística de la Generalitat Valenciana va considerar “no satisfactòria” la resposta del director adjunt de l’Hospital Universitari del Vinalopó i va demanar a la Conselleria de Sanitat que prenguera “les mesures adequades a fi de millorar l’ús normal del valencià als centres vinculats a l’Hospital”, conclou Plataforma per la Llengua.

Comparteix

Icona de pantalla completa