Diari La Veu del País Valencià
La Unió Europea demanarà a València proves de l’impacte de l’acord amb Sud-àfrica sobre la taronja

BRUSSEL·LES. El comissari europeu d’Agricultura i Desenvolupament Rural, Phil Hogan, ha mostrat aquest dijous la seua “preocupació” per la crisi dels preus dels cítrics i ha assegurat que durant la seua visita aquest divendres a València demanarà al sector que remeta a Brussel·les “proves” del suposat impacte dels acords comercials amb tercers països.

En una entrevista amb EFE, el titular d’Agricultura de la Comissió Europea ha repassat la situació d’aquest i d’altres sectors clau per a l’agricultura estatal, com ara l’arròs, l’oli d’oliva i l’oliva de taula.

Brussel·les vol “proves” de l’afectació

Pel que fa als cítrics, el sector culpa sobretot els acords comercials, com el que existeix amb Sud-àfrica, però, segons la Comissió Europea, les dificultats de la campanya actual són conseqüència d’una combinació de múltiples factors, sobretot relacionades amb les condicions de producció.

“Estic desitjant visitar València i reunir-me personalment amb els productors; hi ha hagut molta interacció i seguiment amb la Comissió Europea en els últims mesos”, ha explicat el comissari. En aquest sentit, ha recordat que s’han fet afirmacions sobre l’impacte en els preus dels acords comercials i l’alt nivell de pesticides en alguns dels productes importats. Sobre aquests “hem demanat que ens presenten les proves i no hem rebut res”, ha dit Hogan.

El comissari ha subratllat que Brussel·les “entén” la preocupació del sector pels acords, però assegura que les xifres que Brussel·les maneja indiquen una caiguda de les importacions procedents de la majoria de tercers països. Per exemple, ha esmentat el cas de Sud-àfrica, on entre el 16 d’octubre i el 30 de novembre passats les importacions van ser un 49% inferiors a les del 2017 i només van representar el 2% del total anual. Mentre que, pel que fa al Marroc, les importacions de taronges van ser un 27% més baixes el 2018 que el 2017, ha assenyalat Hogan.

Per al comissari, s’estan rebent “missatges mesclats” i cal esbrinar “les raons” que hi ha darrere dels baixos preus. Quant a la possibilitat de posar en marxa la clàusula de salvaguarda prevista a la UE per a aquestes situacions, el comissari ha assenyalat que “sempre es pot considerar”, però que, per a això, és necessari “tindre les dades i les proves” que es “donen les circumstàncies per a activar-la” i ha insistit que, hui dia, Brussel·les “no les ha rebudes”.

“Entenc que València té molts xicotets productors i que només el 34% estan en organitzacions de productors”, ha dit el comissari i ha afegit que a València explicarà al sector la importància d’unir-se en organitzacions per a augmentar el seu poder contractual enfront d’altres actors de la cadena alimentària.

Brussel·les sí que va actuar amb l’arròs

Brussel·les va actuar de manera diferent al cas dels cítrics i va anunciar al gener passat la reintroducció d’aranzels a l’arròs procedent de Cambodja i Birmània, després d’una investigació que va concloure que l’augment de les importacions d’aquests països estava perjudicant els productors europeus, principalment espanyols i italians.

“Vam actuar quan va haver-hi proves que hi havia un problema amb les importacions d’arròs de Cambodja i Birmània”, ha dit Hogan i ha afegit que, en aquests moments, “els preus estan pujant” i hi ha un “equilibri al mercat”.

Hogan es reunirà a València entre divendres i dissabte amb representants de productors de cítrics i arròs.

Comparteix

Icona de pantalla completa