La inversió valenciana en dependència se situa 600 euros per damunt de la mitjana estatal

El percentatge de persones sense atenció és set punts inferior a la mitjana de l'estat espanyol
24 març 2019 13:52h
El sistema de dependència valencià destina el 0,41% del PIB, un paràmetre que queda per baix de la mitjana estatal, que arriba al 0,54%. / DIARI LA VEU

VALÈNCIA. El País Valencià destina de mitjana 7.286 euros a cada persona dependent, una xifra que el situa per damunt de la mitjana estatal, que inverteix 6.658 euros, és a dir, que els dependents valencians reben 628 euros més. La quantitat dedicada pel Consell a aquest sector representa el 0,41% del PIB valencià. En aquest darrer paràmetre, el territori valencià resta per baix de la mitjana estatal, que es troba en el 0,54%. Però, el percentatge de dependents valencians sense prestació és del 12,56%, quasi set punts per davall de la mitjana estatal que és del 19,17%.

Aquestes són algunes de les dades de l'informe publicat pel Cercle empresarial d'Atenció a les Persones, CEAP, sobre la dispar situació de les ajudes a les persones dependents en cada territori, en el qual denuncia que les diferències entre autonomies en l'aplicació de la Llei de Dependència "es van agreujant".

L'informe, titulat El caos de la dependència, mostra les divergències en la despesa del PIB en aquest sector, que va des de l'1% a Cantàbria fins a un 0,33% a les Balears, amb una mitjana estatal del 0,54%, lluny del 2% europeu.

Cantàbria també és l'autonomia que més despesa fa per dependent, 8.645 euros, seguida del País Basc, amb 8.458 euros, mentre que Andalusia i Múrcia se situen en els últims llocs de la llista, amb 5.324 euros i 5.731 euros respectivament.

Les persones reconegudes com a dependents que reben prestació també varien segons el seu lloc de residència, ja que a Catalunya un 32,6% de dependents estan en uns "llimbs" sense prestació, com critica la patronal, mentre que el percentatge baixa fins a l'1,55% a Castella i Lleó.

CEAP ha elaborat una "ruta del caos" de la dependència analitzant quins són els millors i pitjors territoris en cada pas del procés d'aconseguir atenció a un dependent.

Segons aquesta ruta, Andalusia i Múrcia serien les millors autonomies per a ser reconegut com a dependent, amb més del doble de possibilitats que al País Valencià o Canàries d'aconseguir aquest reconeixement. Una vegada aconseguit aquest reconeixement, si estàs a Castella i Lleó o a Castella-la Manxa és més fàcil aconseguir ajudes, al contrari que a Catalunya o Canàries.

Si el que es vol és aconseguir una plaça en un centre d'atenció, de nou les dues Castelles són les millors autonomies per a accedir a elles i els Balears i Astúries, les pitjors, però per a rebre ajuda a casa destaquen Extremadura i Andalusia.

La Llei de la Dependència, aprovada el 2006 pel govern de Zapatero, ha viscut importants canvis segons qui fora el titular de la Moncloa, amb retallades en les prestacions sota l'executiu de Mariano Rajoy a partir del 2012, que van denunciar tant empresaris com sindicats.

CEAP reclama en el seu informe "revertir" aquestes retallades, que situa en 5.400 milions d'euros des del 2012, atendre "de manera urgent" les 250.000 persones reconegudes com a dependents que no reben prestació i la creació d'un "Ministeri de Majors", de cara a un futur pròxim en el qual es preveu que es multipliquen les persones dependents.

next