La defensa de Sànchez, Rull i Turull, al tribunal de l'1-O: "Facen de jutges, no de salvadors de la pàtria"

L'advocat acusa la Fiscalia d'oposar-se al fet que el judici se celebre a Catalunya
12 febrer 2019 18:20h
Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez, durant la primera jornada del judici de l'1-O. / POOL / EFE

MADRID. El lletrat de Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull, Jordi Pina, ha demanat als membres del tribunal que "facen de jutges, no de salvadors de la pàtria". Pina s'ha referit a la carta que va enviar el president del Suprem, Carlos Lesmes, al magistrat instructor del Jutjat d'Instrucció núm. 13 de Barcelona, Juan Antonio Ramírez Suñer, quan va morir i on li reconeixia haver "canviat el rumb de la història". "Semblaria que els magistrats estan per defensar la unitat d'Espanya perquè sinó és impossible d'entendre les frases", ha manifestat.

A més, ha acusat la Fiscalia d'evitar que l'1-O es jutge a Catalunya. Ha recordat que la setmana passada el fiscal del cas Trapero, Pedro Rubira, (a l'Audiència Nacional) va qüestionar la "imparcialitat i la serenitat" dels tribunals catalans per a jutjar els fets. Segons Pina, aquest fet serveix per a "obtindre més llum" del per què no s'ha volgut enviar la causa a Catalunya.

En la fase de qüestions prèvies, el lletrat Jordi Pina ha recriminat al tribunal la carta que Lesmes va enviar amb motiu de la mort del jutge instructor del 13. Ha apuntat que la causa es "nodreix" de la investigació que va fer el jutjat d'instrucció de Barcelona i que és "preocupant" que Lesmes s'hi adreçara amb aquells termes. Per això, ha fet un "prec" a la sala: "Facen de jutges i no de salvadors de la pàtria, perquè no va d'això", ha sentenciat. 

També ha aprofitat per a referir-se a les polèmiques paraules del fiscal de l'Audiència Nacional, que qüestionava la falta d"imparcialitat i serenitat" dels tribunals catalans per a jutjar els fets. "El ministeri fiscal ha canviat el criteri general sobre la ubiqüitat d'on s'ha de jutjar el cas", ha exposat davant el tribunal. 

Vulneració de drets fonamentals 

El lletrat ha exposat que el judici suposa la vulneració de diversos drets fonamentals, com ara el de la tutela judicial efectiva o un jutge imparcial, en la línia del que també ha expressat l'advocat d'Oriol Junqueras i de Raül Romeva. També ha criticat que quatre dels magistrats van formar part de la sala que va admetre a tràmit la querella inicial de la Fiscalia General i els acusa de "d'estar contaminats" i, per tant, demana que s'aparten del cas. Entre ells, hi havia el president del tribunal, Manuel Marchena. 

També ha advertit que si no se'ls permet la traducció simultània al català s'estarà produint una "discriminació lingüística" i ha lamentat que el judici ha arrencat sense que tinga en la seua disposició tots els documents acceptats pel tribunal com a prova.

A més, també ha parlat de la vulneració al dret a la defensa i a un judici amb totes les garanties, i ha argumentat que es vulnera pel fet d'estar en presó preventiva i que això dificulta la preparació del judici. Així mateix, ha exposat que a Soto del Real se'ls han retingut durant diversos dies els ordinadors. 

També ha demanat que part de la prova que se'ls ha rebutjat s'accepte. A més, ha exposat que el tribunal no ha dit si accepta o no accepta una memòria amb diverses imatges de l'1-O per a "acreditar la violència". 

Declaracions de Felip VI i Puigdemont

Pina ha dit que no vol "importunar" el rei Felip VI però ha dit que el tribunal comet "un error" quan diu que, per llei, no ha de testificar. "Jo interpreto que una cosa és prohibir i una altra cosa és estar exempt", ha dit Pina, que creu que si el discurs del dia 3 està dins el relat dels fets que usa l'acusació, s'hauria de poder interrogar el monarca. "No importunem ningú si la sala li proposa aquesta possibilitat i si ell considera que no ha de venir, no hi ha cap problema", ha manifestat. 

També ha insistit a citar Puigdemont. "Tothom és incapaç d'entendre per què no s'escoltarà Puigdemont", ha exposat Pina, que apunta que també s'han citat altres investigats, com ara Trapero, i que això no és "cap excusa". A més, ha defensat que el 7 de febrer Puigdemont havia de declarar per videoconferència a Bèlgica, citat per unes diligències prèvies que s'investiguen al jutjat 23 de Barcelona i que, per tant, ara se'l podria haver citat per aquesta via. Pina també ha tornat a demanar el testimoni del síndic de Greuges, Rafael Ribó, i ha recordat que Sànchez va ser durant anys adjunt al síndic. 

El lletrat ha demanat al tribunal que resolga les qüestions prèvies ara i que no s'espere a fer-ho en sentència.

"Extralimitació de Vox"

L'advocada de l'exconsellera Meritxell Borràs, Judit Gené, també s'ha pronunciat i ha denunciat que l'acusació popular, exercida per Vox, s'ha "extralimitat" amb l'acusació pel delicte d'organització criminal. Durant el tràmit de qüestions prèvies, Gené ha denunciat que Vox "pretén tipificar uns fets que la interlocutòria de processament no recull" en relació a Borràs. És per això que creu que l'escrit de Vox s'ha "extralimitat" per "intentar fraudulentament acusar Borràs d'uns fets de què havia estat exclosa". Vox és l'única acusació que imputa aquest delicte als 12 acusats. La Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat acusen Borràs dels delictes de malversació i desobediència.

D'altra banda, la defensa de Dolors Bassa, exercida per Mariano Bergés, ha defensat que "perseguir la sedició no és rebel·lió, encara que fos per vies il·legals". Bergés ha denunciat diverses vulneracions de drets fonamentals, com ara el de la llibertat. Ha recordat que Bassa sempre s'ha presentat davant del tribunal, fins i tot quan se la va citar per primer cop i va tornar de Bèlgica. L'advocat ha aportat dos documents del Parlament i del DOCG que "acrediten que la Declaració Unilateral d'Independència no es va publicar perquè no es va votar".

El lletrat també ha criticat la interpretació que fan les acusacions i el jutge instructor de la rebel·lió i ha negat que existira ús de violència. "Rebel·lió és el que entenen els 120 catedràtics de dret que signen un manifest", ha manifestat. Per a Bergés, no és rebel·lió "perseguir la secessió encara que fos per vies il·legals, ni concentrar-se o manifestar-se en contra del sistema constitucional, ni tampoc és sedició resistir-se a la dissolució d'una concentració"

next