Diari La Veu del País Valencià
El debat sobre el futur de les diputacions passa de puntetes en l’inici del segon mandat de Toni Gaspar

VALÈNCIA. Què fem amb les diputacions? Aquest va ser un dels interrogants més recurrents entre els socis del Botànic durant la passada legislatura. Les diferents propostes sobre les corporacions provincials han anat transformant-se, reformulant-se o buscant noves vies legals davant els múltiples entrebancs amb els quals s’han trobat en aquests quatre anys, però la solució definitiva encara no ha arribat. Ara, amb la Diputació de València recentment constituïda aquest dimecres, el debat es troba en suspens.

Així ho van escenificar durant el ple de constitució de la Diputació de València dos dels tres socis del Botànic, el PSPV i Compromís –Unides Podem es va quedar sense representació a la cambra–, que van evitar aprofundir en el debat sobre el futur de les diputacions durant les seues intervencions. Ambdues formacions, això sí, van coincidir que la corporació haurà d’actuar en estreta col·laboració amb la Generalitat.

Les aspiracions de tots dos partits no sempre han sigut exactament les mateixes. En més d’una ocasió Compromís ha mostrat la seua voluntat explícita d’eliminar aquestes institucions i de substituir-les per òrgans de caràcter comarcal que, consideren, s’ajustarien millor a la realitat del territori valencià. Tanmateix, el fet que estiguen protegides en la Constitució ha complicat el recorregut de la proposta. La coalició veu una possible eixida en la modificació de la Llei de Bases del Règim Local –de caràcter estatal–, que es va rescatar durant la campanya electoral tot i ja haver sigut rebutjada pel Congrés el 2018.

Per la seua banda, la postura del PSPV ha sigut la de buidar progressivament de competències les diputacions per a, de manera temporal fins que s’arribe a una altra fórmula, centralitzar-les en la Generalitat. D’aquesta manera, defensen que s’evitaran duplicitats i que s’oferiran els serveis corresponents de manera més eficient. Aquesta via, però, tampoc no ha sigut fàcil i ja va es va trobar amb l’obstacle del Tribunal Superior de Justícia, tot i que s’han continuat explorant fórmules alternatives.

L’acord del Botànic: nova llei de coordinació

El pacte del Botànic II va tractar de conjugar les aspiracions d’ambdós partits en dos punts diferents del programa conjunt. El primer d’ells, l’11 de l’apartat de ‘Qualitat democràtica i bon govern’, parla d’aprovar “la llei de coordinació de les administracions públiques valencianes per a clarificar el repartiment competencial i l’assignació de fons necessària per a exercir les competències, sota criteris objectius i transparents, per a eliminar les duplicitats”. Una llei encara pendent d’elaborar que haurà d’esclarir com es pensa substituir o compensar unes diputacions amb cada vegada menys competències.

L’altre punt que en parla és el 8 de l’eix de ‘Fiscalitat progressiva, finançament just i interessos valencians’, que versa: “Demanarem la modificació de la normativa estatal per tal de reconéixer la potestat de les comunitats autònomes de regular la seua organització territorial interna amb un model propi que permeta substituir les diputacions per altres corporacions de caràcter representatiu d’acord amb l’article 141.2 de la Constitució”; una resolució que reflecteix els desigs de Compromís, però que és difícil de dur a terme en la pràctica.

Diferents opinions reflectides en el debat de la Diputació

El debat d’aquest dimecres va deixar reflectides les diferents opinions respecte de les diputacions d’algunes de les formacions polítiques representades. El PSPV i Compromís van limitar les seues intervencions a demanar “coordinació i cooperació” amb la Generalitat i a servir d’eina als ajuntaments sense escenificar el debat de fons de la qüestió.

Més cridanera va ser la intervenció de Vox, molt menys airada del que és habitual. La formació d’ultradreta, que advoca pel màxim centralisme de l’Estat i per l’eliminació de les autonomies, va definir la Diputació com “una institució vertebradora i afavoridora de la cohesió territorial”; un organisme que permet “fer més Espanya sense entrar mai en competència” amb l’Administració estatal.

D’altra banda, Ciutadans va reivindicar un model de corporació gaire definit basat en “un consell d’alcaldes” que “brinde millors fórmules sense caure en duplicitats”; mentre que el PPCV no va deixar veure la seua postura, tot i que en els darrers anys ha mostrat importants reserves a les posicions del PSPV i Compromís. Quant a La Vall Ens Uneix, l’altre partit representat a la cambra, va aprofitar la seua intervenció i presència a la Diputació per a donar visibilitat a la Vall d’Albaida i fer valdre el paper dels seus municipis en el conjunt del País Valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa