Diari La Veu del País Valencià
El jutjat de Barcelona que investiga el referèndum de l’1-O processa 30 investigats per malversació, prevaricació i  revelació de secrets

BARCELONA. El jutjat número 13 de Barcelona ha conclòs la instrucció del cas i ha acordat processar 30 investigats pels delictes de malversació de fons públics, desobediència, falsedat documental, revelació de secrets i prevaricació. La magistrada Alejandra Gil, que va substituir Juan Antonio Ramírez Sunyer per la seua mort, ha descartat els delictes de rebel·lió i sedició. A més, ha aixecat la imputació a quinze persones, entre elles Santi Vidal i Carles Viver i Pi-Sunyer.

També ha imposat una fiança solidària de 5,8 milions d’euros als 17 processats per malversació. Entre ells, hi ha Antoni Molons, aleshores secretari de Difusió i Atenció Ciutadana; Joaquim Nin, exsecretari general de Presidència; Josep Ginesta, secretari general de Treball, Afers Socials i Família; Aleix Villatoro, exsecretari general del Departament d’Exteriors; Amadeu Altafaj, exdirector de la representació de la Generalitat davant la UE, i Albert Royo, exsecretari general del Diplocat.

La magistrada fixa en 5,8 milions la fiança solidària per responsabilitat civil per als processats per malversació, quantitat suposadament gastada o compromesa amb la celebració del referèndum de l’1 d’Octubre. La interlocutòria, del 4 d’abril, estableix 24 hores per a prestar la fiança. No fer-ho suposarà l’inici del procés per a embargar els béns.

La interlocutòria deixa fora 15 persones, entre elles Carles Viver i Pi-Sunyer i Santi Vidal. També assenyala que no és competent per a pronunciar-se sobre Lluís Salvadó, a causa de la seua condició d’aforat.

Molons, exsecretari general de Difusió i Atenció Ciutadana, està processat per malversació i prevaricació; Nin, exsecretari de Presidència, ho està per malversació, desobediència i prevaricació; Ginesta, actual secretari de Treball, està investigat per malversació; Villatoro, exsecretari d’Exteriors, està processat per malversació, desobediència, revelació de secrets i prevaricació; Amadeu Altafaj, exdirector de la delegació a Brussel·les, està investigat per malversació i prevaricació, i Albert Royo, del Diplocat, ho està per malversació i falsedat documental.

Altres investigats per malversació són Jaume Clotet, director general de Comunicació; David Palanques i David Franco, responsables de l’àrea TIC del Departament de Treball; Natàlia Garriga, directora de Serveis de la Secretaria General de Vicepresidència; Rosa Maria Rodríguez, directora general de servei de T-Systems; Josué Sallent, director d’Estratègia i Innovació del CTTI, i Xavier Puig, responsable de l’àrea TIC del Departament d’Acció Exterior.

Vicent Sanchis, director de TV3, i Saül Gordillo, director de Catalunya Ràdio, estan processats per desobediència; així com Núria Llorach, presidenta en funcions de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), i Martí Patxot, director corporatiu, comercial i de màrqueting de la CCMA.

També per desobediència estan processats Meritxell Massó, secretària general del Departament de Governació; Montserrat Vidal, de l’àrea de Processos Electorals i consultes populars; Mercedes Martínez, encarregada de supervisar les obres en una nau que havia de ser el centre de recollida de dades; Joan Manel Gómez, cap de riscos del Centre de Seguretat de la Informació del Consorci de l’Administració Oberta de Catalunya; Josep Masolivé, treballador de Fundacio.cat, i José María Gispert, gerent d’Indugraf Offset S.A.

Francesc Sutrías, director general de Patrimoni, està processat per malversació i desobediència; el mateix que Pablo Raventós, director general d’Unipost, i Francesc Fàbregas, administrador del diari El Vallenc. Per la seua banda, Rosa Vidal, interventora general de la Generalitat, està investigada per malversació, desobediència i falsedat documental; Marta Garsaball, autoritzada en un compte bancari a Brussel·les de la delegació del govern català, està processada per falsedat documental, i Daniel Gimeno, responsable del tractament del fitxer de dades del registre de participants en consultes no referendàries, ho està per revelació de secrets.

Contra aquesta interlocutòria es pot presentar recurs de reforma i d’apel·lació en un termini de tres dies.

Comparteix

Icona de pantalla completa