Diari La Veu del País Valencià
La jutgessa del cas Erial també investiga una filla i el gendre de Zaplana per blanqueig

VALÈNCIA. La titular del jutjat d’instrucció número 8 de València ha incorporat María Zaplana, filla de l’expresident de la Generalitat, i el seu marit, Luis Iglesias, a la causa coneguda com a cas Erial. Ho ha fet en qualitat d’imputats, en el marc d’una investigació sobre blanqueig de capitals.

Segons han informat a EFE fonts judicials, la jutgessa manté sospites sobre els pagaments d’un pis situat en el cèntric carrer de Pascual i Genís de la capital valenciana –on va ser detingut Eduardo Zaplana al maig de l’any passat– la contractació del qual, pel que sembla, va efectuar María Zaplana. En concret, existeixen indicis de la transferència de fons procedents de suposades comissions al compte de Luis Iglesias perquè es fera càrrec del cost del lloguer de l’immoble.

Fonts de l’entorn del també exministre han informat que el lloguer d’eixe pis va ser gestionat per María Zaplana perquè l’ocupara el seu pare en les constants visites que havia de fer a València per a tractar-se de la leucèmia que pateix i per la qual va ser trasplantat de medul·la. La família va abandonar eixe immoble quan Eduardo Zaplana va ser ingressat a la presó.

Pagaments no declarats

En un dels escrits del fiscal anticorrupció que recull el sumari, aquest exposa que “les quantitats entregades en concepte de lloguer no estan declarades per Luis Iglesias i María Zaplana”. A més, subratlla que la Policia va advertir d’una entrada de 2,2 milions d’euros procedents de Suïssa en un compte del Banc Sabadell de titularitat de Luis Iglesias des d’on s’abonava el lloguer d’aquest pis, i d’una altra entrada d’1,8 milions d’euros en un compte de l’assessor de Zaplana, Fernando Belhot.

En la seua declaració davant la Guàrdia Civil, María Zaplana va negar haver rebut fons del seu pare ni de cap altra persona per al pagament del lloguer de l’habitatge en la qual va residir l’expresident a València.

No obstant això, a la Policia li resulta especialment cridanera aquesta “confluència de fons” (quatre milions d’euros), procedents de Suïssa, en la mateixa data (10 i 11 de desembre de 2015), i que, a més, “tots dos semblen guardar relació amb Eduardo Zaplana”.

Si bé un d’aquests ingressos podria haver-se utilitzat per al pagament de l’arrendament de l’habitatge de València, la finalitat de l’altre hauria sigut el dur a terme inversions en el port esportiu d’Altea (Alacant), ja que s’han trobat nexes en relació a aquesta inversió, tant amb Eduardo Zaplana com amb persones del seu cercle pròxim, com seria el cas de Francisco Grau, un dels suposats testaferros.

Un llogater fugit de la justícia

Segons han explicat a EFE persones pròximes a l’expresident valencià, el propietari d’aquest habitatge es troba fugit de la justícia i està sent objecte d’una investigació per part de la Guàrdia Civil. En concret, Zaplana residia en un pis pel qual pagaven 3.500 euros al mes a un ciutadà búlgar investigat per l’Audiència Nacional per delictes relacionats amb el frau fiscal i blanqueig de capitals.

Segons els investigadors de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, aquest ciutadà búlgar és Miroslav Schopoff, fundador d’Oro Direct, que va ser detingut al febrer del 2014 a València en el marc d’una operació contra el blanqueig de capitals a través de la compravenda d’or.

Schopoff, segons consta en el sumari, va llogar l’habitatge al seu propietari, una mercantil valenciana, i el va rellogar (sense el consentiment d’aquesta empresa) a la filla de Zaplana a finals del 2015. En aquesta operació immobiliària, Schopoff obtenia al voltant de 1.000 euros mensuals de benefici, segons els investigadors del cas.

Les filles de Zaplana van comprar habitatges de luxe i cotxes d’alta gamma gràcies a donacions

Les dues filles del matrimoni format per Eduardo Zaplana i Rosa Barceló, María i Rosa Zaplana, van comprar diverses propietats immobiliàries de luxe i vehicles d’alta gamma gràcies a donacions efectuades pels seus pares i aportacions des de comptes gestionats per suposats testaferros, segons la Guàrdia Civil.

Aquestes conclusions formen part de diversos informes elaborats pel grup de delictes contra l’administració de l’UCO i s’inclouen en la part del sumari del conegut com a cas Erial, que ocupa uns 5.200 folis i al qual ha tingut accés EFE una vegada que s’ha alçat el secret del sumari.

Rosa Zaplana: Un habitatge al carrer Alberto Alcocer de Madrid i un Porsche Cayenne

Rosa Zaplana va rebre una donació de 280.000 euros el 24 d’octubre del 2016 i una altra de 302.050 euros just un any després, si bé ja era posseïdora de més de mig milió d’euros des del 2011, segons les perquisicions policials. Tots aquests fons es van utilitzar per a la compra d’un habitatge situat al carrer Alberto Alcocer de Madrid al febrer del 2012.

La Guàrdia Civil ha acreditat que Rosa Zaplana va obtindre uns rendiments del treball de poc més de 15.000 euros en l’exercici 2011, sense que declarara cap guany patrimonial ni “operacions davant notaris d’escriptures de constitució de préstecs, donacions, etcètera; que donen resposta a l’origen dels fons que apareixen en el saldo d’aquest compte bancari”.

A més, a l’agost del 2004 va invertir 114.000 euros en la compra d’un Porsche Cayenne, la titularitat del qual va ostentar fins que el va vendre al desembre del 2007 per 50.300 euros. En la informació rebuda de l’Agència Tributària en relació a Rosa Zaplana “no consten ingressos procedents de rendiments del treball i d’activitats econòmiques fins a precisament l’any 2007, data en la qual transfereix el vehicle”.

Per això, la Guàrdia Civil subratlla la “falta de capacitat econòmica pròpia l’any 2004 i, per tant, la possibilitat que la despesa efectuada haja sigut assumida per una tercera persona”.

María Zaplana: un Range Rover Sport i un habitatge al carrer Príncep de Vergara de Madrid

Pel que respecta a María Zaplana, la Guàrdia Civil ha acreditat que va rebre dels seus pares una donació de 340.000 euros el 17 de juliol del 2009, i que eixe mateix dia va utilitzar eixos fons per a la compra d’un habitatge situat al carrer Príncep de Vergara de Madrid. L’endemà passat va adquirir un Range Rover Sport per valor de 67.425 euros, un vehicle que va vendre el 2017.

Segons els informes de la Guàrdia Civil, “en la informació de l’Agència Tributària relativa a María Zaplana no consten ingressos procedents de rendiments del treball i d’activitats econòmiques fins a l’any 2012, data en la qual va començar a treballar en el Ministeri d’Indústria, per la qual cosa s’infereix que el pagament d’aquest vehicle el podria haver efectuat un tercer”.

Els investigadors consideren igualment “cridaner” que “dies abans de la compra de l’esmentat vehicle, es dega un xec bancari per import de 100.000 euros en un dels comptes bancaris de titularitat de Joaquín Barceló”, que els agents consideren un dels testaferros d’Eduardo Zaplana.

Responsable d’una xarxa corrupta

L’UCO de la Guàrdia Civil situa l’expresident valencià com a suposat cap i administrador ocult d’una xarxa corrupta que, segons la Fiscalia Anticorrupció, va poder haver-se apropiat de vora 10,5 milions d’euros procedents del cobrament de comissions.

En el cas Erial s’investiga el presumpte cobrament de comissions derivades de les concessions d’ITV i parcs eòlics durant la gestió al capdavant de la Generalitat de Zaplana, que està en llibertat provisional després de més de huit mesos a la presó.

Amb ell estan processats, entre d’altres, l’advocat Francisco Grau; l’exdirectiu de Terra Mítica Joaquín Barceló; l’exdirector general de la Policia i expresident de les Corts Juan Cotino; la dona de Zaplana, Rosa Barceló, i la secretària personal de l’expresident, Mitsuko Henríquez.

Sobre tots ells pesen acusacions de blanqueig de capitals, suborn, prevaricació, malversació de cabals públics, tràfic d’influències, frau en la contractació, delicte fiscal, falsedat documental, associació il·lícita per a delinquir i pertinença a un grup criminal.

Comparteix

Icona de pantalla completa