Diari La Veu del País Valencià
El judici per les borses d’À Punt se celebrarà el 23 de juliol a l’Audiència Nacional

VALÈNCIA. L’Audiència Nacional jutjarà el proper 23 de juliol el barem de les borses d’A Punt, després que el tribunal haja considerat que sí que té les competències necessàries per a dur endavant el procés. La Unió de Periodistes i l’Associació de Premsa d’Alacant, entre d’altres, van interposar una demanda contra les condicions per a accedir a un lloc de treball a través de la borsa, ja que les consideren discriminatòries per a les persones que no són extreballadores de Canal 9.

El passat 21 de maig l’Audiència Nacional va decidir suspendre el judici per a poder citar els 400 treballadors afectats pel barem. Això ja s’havia demanat per part de l’advocada dels demandants, però l’ens públic mai ho va comunicar als seus treballadors.

Per la seua banda, la Fiscalia ja va comunicar als advocats de les parts que defensarà que el barem és discriminatori per a les persones que no són extreballadores de Canal 9.

Un recurs presentat el 2017

El judici ja es va ajornar prèviament el 6 de febrer d’enguany a petició dels advocats de la Generalitat i de diversos sindicats –CCOO, UGT i Intersindical– perquè foren l’Audiència Nacional o el TSJ valencià els que abordaren el cas. La jutgessa, en contra del criteri de l’advocada i del Ministeri Fiscal, va comunicar que es declarava incompetent.

Davant d’aquesta decisió, la comissió executiva de la Unió de Periodistes Valencians i l’Associació de la Premsa d’Alacant van decidir continuar amb el procés i presentar una nova demanda. Això va suposar començar de zero tota la instrucció.

El procés va començar al novembre del 2017, quan la Unió de Periodistes va aprovar en una assemblea la presentació d’un recurs contenciós administratiu contra les borses d’À Punt perquè considerava que el barem “vulnerava el principi d’igualtat” i que “tancava la porta en la pràctica al conjunt de periodistes que no hagueren sigut antics treballadors de RTVV”. També es va adjuntar la petició de suspensió cautelar del procés de selecció dels treballadors en la cadena pública.

El recurs es va presentar al desembre, però el jutge va plantejar un conflicte de jurisdicció i va remetre el cas al jutjat social; això significava que calia iniciar tot el procediment des del principi. En aquell moment, la Unió de Periodistes i l’Associació de la Premsa d’Alacant van decidir que presentarien una nova demanda davant l’òrgan que es determinara, tot i que no es demanarien mesures cautelars per a no posar en risc els llocs de treball dels professionals que ja estaven impulsant la posada en marxa de la televisió.

Comparteix

Icona de pantalla completa