Diari La Veu del País Valencià
Jordi Sànchez, sobre el 20-S: Una decisió judicial ha de ser respectada però no l’eximeix de ser protestada

MADRID. L’expresident de l’Assemblea Nacional Catalana (ACN) i president de la Crida, Jordi Sànchez, ha defensat que el 20 de setembre del 2017 van decidir convocar un “acte de protesta” davant del Departament d’Economia perquè això “forma part dels elements de funcionament democràtic”. Durant l’interrogatori que ha fet el fiscal Javier Zaragoza pel judici de l’1-O, Sànchez ha explicat que la decisió presa pel Jutjat d’Instrucció núm. 13 de Barcelona “ha de ser respectada”, però que “no l’eximeix de la protesta si els ciutadans creuen que no és ajustada a llei”.

El líder de l’ANC s’ha presentat aquest dijous com un “pres polític” en un “judici polític” i ha fet la seua declaració amb el llaç groc a la solapa que llueix des de la primera vista. “Sóc aquí per haver estat president de l’ANC”, ha dit.

Sànchez ha dit que el tribunal “es presenta com a imparcial” i que ha decidit respondre les preguntes de la Fiscalia i de l’Advocacia de l’Estat perquè els fets que li imputen “són falsos”. “No tinc cap temor a poder respondre i oferir la veritat”. Ha decidit declarar en castellà perquè el tribunal no ha acceptat que hi haja traducció simultània.

L’exlíder de l’ANC ha presentat l’entitat com una “associació privada” que utilitza el “dret a la llibertat d’expressió, a la mobilització de reunió i manifestació” i amb “absolut respecte a les normes de civisme i no violència, com ha quedat acreditat a cada gran mobilització des del 2012”. Sànchez ha carregat contra la Fiscalia perquè considera que en el seu escrit d’acusació “sembla qüestionar de manera evident el que han estat mobilitzacions pacífiques”. Per això, es considera un “pres polític de consciència” i està convençut que està davant del tribunal “per haver estat president de l’ANC”.

Preguntat pel fiscal sobre la jornada del 20-S, Sànchez ha explicat que se’n va assabentar pels mitjans de comunicació i per xarxes, i a preguntes de Zaragoza ha dit que també li ho podria haver comunicat la secretària general d’Esquerra Republicana de Catalunya, Marta Rovira, amb qui va parlar per telèfon poc després de les huit del matí.

Sànchez ha reconegut que va fer una piulada a les 8.20 hores per a cridar a la convocatòria per a “protestar i mostrar la indignació per una decisió de la qual no enteníem quin era al motiu de fons”. Una mobilització que va fer “només per protestar davant de la decisió judicial” i que es va fer amb l’argument ‘Defensem les institucions’. Sànchez ha remarcat que aquesta “proclama” també la van fer sindicats, entitats esportives i, fins i tot, “tots” els rectors de les universitats públiques catalanes. A més, ha dit que no van comunicar a les autoritats la mobilització fins a les 10.08 hores perquè el personal tècnic de l’ANC comença a treballar just a les deu del matí.

“Dubtes” amb l’actuació del Jutjat d’Instrucció núm. 13

Sobre l’actuació del Jutjat d’Instrucció núm. 13 de Barcelona, Sànchez ha destacat que des de feia mesos se seguien unes “diligències secretes” i que hi havia “dubtes” sobre com aquest jutjat estava instruint la causa. “Portàvem mesos de polèmiques setmanals, hi havia intervencions de la Guàrdia Civil que cridaven a citar persones que després el jutjat desmentia que hagués reclamat”, ha explicat.

És en aquest context, ha justificat, que va decidir convocar un “acte de protesta” davant la presència de la Guàrdia Civil a la seu d’Economia el 20-S.

“Muralla humana” que tapava els cotxes

Sànchez ha respost al fiscal que quan va arribar per primera vegada a la seu d’Economia no va veure els cotxes oficials de la Guàrdia Civil, perquè hi havia “una muralla humana”, i que no es va adonar que hi eren fins que no va tornar a la zona després de “dues o tres hores”.

També ha relatat que va estar bona part del matí fora per una reunió de feina i que no tenia previst tornar a la concentració. Ho va fer perquè el va telefonar l’exconseller d’Interior Joaquim Forn, que li va demanar suport en matèria de “seguretat i ordre” amb els voluntaris de l’ANC. “La col·laboració amb Mossos i Guàrdia Urbana de Barcelona sempre ha estat igual en totes les mobilitzacions”, ha dit. Però ha remarcat que van haver d’actuar amb rapidesa. “A diferència d’altres manifestacions, no la vam preparar perquè no sabíem, òbviament, que es produiria l’escorcoll”, ha detallat.

“No hi va haver cap intent d’assalt, és radicalment fals”

Sànchez ha remarcat que és “radicalment fals” que el 20-S hi haguera “cap intent d’assalt. “No hi va haver cap dany ni a l’edifici ni risc per a la integritat de cap persona”, ha assenyalat. I ha instat el tribunal a revisar les imatges de les càmeres de seguretat de la conselleria.

A més, ha dit que cap membre de la comitiva judicial va tindre “la sensació” de tindre problemes per a entrar o eixir “perquè hi hagués algú que li ho impedia” i, com a exemple, ha dit que no anaven amb cap protecció. L’única excepció, segons Sànchez, va ser la secretària judicial que va tindre “la percepció” d’eixir per la porta del davant.

Sànchez ha remarcat que els danys als vehicles de la Guàrdia Civil “no tenen justificació” i els ha atribuït a “alguns manifestants”. “No insinuo que els causés la Guàrdia Civil, puc ser independentista però no idiota”, ha dit en respostes al fiscal.

Comparteix

Icona de pantalla completa