Diari La Veu del País Valencià
La investigadora de la UMH d’Elx Ángela Nieto, guardonada amb el Premi Nacional de Biologia

VALÈNCIA. La científica María Ángeles Nieto Toledano, que desenvolupa la seua tasca de recerca a l’Institut de Neurociències d’Alacant –centre mixte del Consell Superior d’Investigacions Científiques i la Universitat Miguel Hernández d’Elx–, ha sigut reconeguda amb el Premi Nacional ‘Santiago Ramón y Cajal’ de Biologia.

Nieto ha sigut pionera en l’estudi de la transició epiteli-mesènquima, un procés biològic transcendent en la comprensió de l’origen del càncer i les malalties degeneratives de l’envelliment. La seua rellevant trajectòria científica i el seu gran reconeixement internacional l’han feta mereixedora d’aquesta distinció que concedeix el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

Els guardons que concedeix el Ministeri, anunciats aquest dimecres, suposen el reconeixement més important de l’estat espanyol en l’àmbit de la recerca científica i tenen com a objectiu distingir el mèrit dels investigadors de nacionalitat espanyola que estiguen realitzant una labor destacada en camps científics de rellevància internacional i que contribuïsquen excepcionalment a l’avanç de la ciència, a la transferència de tecnologia i al progrés de la humanitat. Aquests guardons estan dotats de 30.000 euros cadascun.

Juntament amb Nieto, han sigut reconeguts Valentín Fuster (Premi Nacional ‘Gregorio Marañón’ de Medicina), Susana Marcos (Premi Nacional ‘Leonardo Torres Quevedo’, en l’àrea d’Enginyeries), Manuel Carreiras (Premi Nacional ‘Pascual Madoz’ de Dret i Ciències Econòmiques i Socials) i Mercedes García-Arenal (Premi Nacional ‘Ramón Menéndez Pidal’ d’Humanitats). El ministre en funcions, Pedro Duque, ha comunicat als premiats la decisió del jurat i els ha felicitat en nom del govern espanyol.

En la present edició s’han rebut un total de 66 candidatures, de les quals 22 eren dones (33,3%) i 44 eren homes (66,7%). Els jurats estaven formats per rellevants personalitats de la ciència en les diferents àrees del coneixement i de composició equilibrada (52% dones i 48% homes).

Comparteix

Icona de pantalla completa