Diari La Veu del País Valencià
Divalterra va tindre els mateixos alts càrrecs que empreses com AENA, segons la UDEF

VALÈNCIA. L’empresa pública Divalterra, dependent de la Diputació de València, va tindre, després de les contractacions efectuades sota el govern de Jorge Rodríguez el novembre del 2015, “la mateixa quantitat d’alts càrrecs que entitats de grans pressuposts com AENA”, segons la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal de la Policia Nacional (UDEF).

En un informe incorporat al sumari del cas Alqueria, al qual ha tingut accés EFE, la UDEF veu suposadament fraudulenta la contractació de set alts càrrecs en aquesta empresa pública, que va arribar a tindre, en l’inici de la present legislatura, fins a deu directius “que no van ser nomenats ni ratificats pel consell d’administració” i la incorporació dels quals es va fer tot i l’absència d’informes tècnics o pressupostaris que l’avalaren.

Per aquests fets estan investigats l’alcalde d’Ontinyent i expresident de la Diputació, Jorge Rodríguez; el seu excap de gabinet, Ricard Gallego; el secretari-lletrat de Divalterra, Jorge Cuerda; l’exassessor Manuel Reguart i els exgerents Xavier Simón Alventosa i Agustina Brines, amb acusacions de prevaricació administrativa i malversació de fons públics.

El citat informe de la UDEF, amb data del 28 de juny passat, explica que la investigació té el seu origen en una denúncia de la Fiscalia Anticorrupció. El ministeri públic va ser informat de les suposades irregularitats per l’aleshores responsable de Dret Públic i director econòmic i financer de Divalterra.

Els set contractes suposadament fraudulents es van realitzar per a dirigir les àrees de Turisme, Promoció Econòmica, Medi Ambient, Administració General, Regeneració de Zones Verdes, Estudis i Planificació Estratègica i Gestió Forestal.

Segons l’opinió dels agents que han investigat el cas, aquestes contractacions “semblen realitzar-se sota la modalitat de personal d’alta direcció, com un frau de llei per a evitar l’aplicació dels principis de l’Estatut Bàsic de l’Empleat públic”.

S’aconseguia així, “independentment de la capacitació personal dels contractats, la vinculació a la societat de persones adscrites o vinculades als dos partits polítics que governen en la Diputació, Compromís i PSOE”, afegeixen els investigadors.

Aquestes contractacions, que van ser “directes i partidistes”, haurien suposat un cost aproximat de dos milions d’euros al final de la present legislatura, segons els càlculs de la UDEF.

Segons el relat dels agents en el seu informe, Jorge Cuerda va ser nomenat pel president per a exercir el control del consell d’administració de Divalterra, mentre que Reguart i Gallego, “amb coneixement i autorització del president de la Diputació i a través de Brines i Simón, van fer cas omís a les vulneracions legals expressades en diferents informes jurídics” sobre les contractacions dels alts càrrecs.

Tots dos “van pressionar els tècnics i fins i tot els van amenaçar amb acomiadaments i represàlies” si no expedien informes favorables a aquestes contractacions. “Davant la negativa dels tècnics, el mateix Cuerda va emetre un informe per a tractar d’acreditar la legalitat de les contractacions, un informe del qual es coneixen dues versions, un esborrany i una altra definitiva, totes dues sense signar”, detalla la UDEF.

En la cerca de l’encaix legal de les contractacions, Rodríguez “va atorgar nous poders” a les funcions que suposadament havien de desenvolupar els nous contractats. I ho va fer “com a manera d’aconseguir l’adequació legal de la seua incorporació com a personal d’alta direcció”, conclouen els investigadors, que fan referència al “clima de pressió sobre el personal tècnic i laboral de Divalterra”.

Comparteix

Icona de pantalla completa