Diari La Veu del País Valencià
Els hotels han donat feina a 3.350 persones més aquest estiu que el del 2018, però la meitat ja no hi treballen

VALÈNCIA. El turisme al País Valencià està en auge. Cada vegada són més els turistes que trien alguna destinació valenciana per a passar les seues vacances, especialment els mesos d’estiu. Entre les diferents conseqüències que això té, un dels impactes més notoris es dona en els llocs de treball que es generen. Any rere any, el sector hoteler genera més ocupació, tot i que els sindicats denuncien que la qualitat d’aquesta no és la desitjada.

Entre els mesos de juliol i setembre del 2019, els hotels valencians han generat 60.466 llocs de treball, 3.350 més que el 2018. Així s’extrau de les dades de conjuntura turística hotelera fetes públiques aquest dimecres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). El mateix informe mostra que el mes de juliol, amb 20.736 persones treballant –legalment– va ser el mes en què l’ocupació laboral va ser major. A l’agost la xifra va baixar fins als 20.542 treballadors i al setembre es va reduir fins als 19.188.

D’aquestes xifres s’extrau que gran part dels llocs de treball generats durant l’estiu són de caràcter temporal. Concretament, entre juliol i setembre s’han destruït 1.548 llocs de treball als hotels.

La temporalitat –junt amb els salaris i l’externalització dels serveis de neteja– és la principal denúncia dels sindicats, que sempre posen l’accent en el fet que l’ocupació que es crea al sector, especialment a l’estiu, no és de qualitat. Aquests problemes s’incrementen a la demarcació de València i de Castelló, on el conveni col·lectiu està congelat des del 2014 i les negociacions, estancades.

Negociació del conveni

Segons explica Salvador Mejías, negociador del conveni per part de CCOO, en el cas de la demarcació de València, “s’està tan a prop d’aconseguir un acord com de trencar les negociacions”. En la qüestió de la temporalitat, els sindicats proposen que el conveni establisca un percentatge de treballadors que han de ser fixes a les empreses i les patronals han fet la contraoferta d’un contracte especial de primera ocupació, proposta que els sindicats estan oberts a negociar.

Però el principal obstacle en les negociacions és la situació de l’externalització de llocs de treball en el sector a empreses multiservei, sobretot la neteja d’habitacions als hotels, a càrrec de cambreres de pis, que, segons denuncia el sindicat, cobren fins a un 40% menys que el que marca el conveni.

Ací les postures estan més allunyades, perquè els sindicats demanen que encara que el servei estiga externalitzat, les treballadores –les cambreres de pis són majoritàriament dones– es beneficien de les condicions del conveni, com a mesura per a posar fi a la precarietat que pateix eixe col·lectiu. Segons assegura Mejías, les diferents patronals que formen part de la taula negociadora rebutgen aquesta proposta i ací és on estan centrant-se les negociacions.

L’última proposta que han llançat els sindicats és que si no es pot incloure les ‘kellys’ en el conjunt del conveni, que almenys sí que es beneficien de les millores salarials, i les condicions de jornada i de descans que isquen d’aquesta negociació. Si no s’arriba a un acord prompte, CCOO alerta que reprendran el calendari de mobilitzacions.

Els sindicats tenien previst una acció reivindicativa al setembre, que es va ajornar a causa de l’episodi de DANA que va afectar el País Valencià els primers dies d’eixe mes. Les mobilitzacions es van ajornar a l’octubre, però segons apunta Mejías, les van paralitzar perquè semblava que es podria arribar a un acord ràpidament. Si les negociacions, que fa any i mig que estan en marxa, continuen a final de mes, CCOO no descarta tornar a eixir al carrer.

Comparteix

Icona de pantalla completa