Diari La Veu del País Valencià
Els hotels dels principals nuclis turístics valencians tanquen juliol amb una ocupació de quasi el 90%

VALÈNCIA. El sector turístic valencià continua en xifres de rècord. Els hotels de València, Gandia i la Costa Blanca quasi han hagut de penjar el cartell de ‘complet’ aquest mes de juliol. I és que els principals nuclis d’atracció de turisme de sol i platja han acabat el seté mes de l’any amb una ocupació del 90%.

Així s’extrau de les dades fetes públiques per la patronal hotelera Hosbec, que aglutina la majoria d’hotels de quatre i cinc estreles de les demarcacions de València i d’Alacant. Concretament, les dades d’Hosbec mostren que l’ocupació hotelera a València el mes de juliol ha sigut del 90,3%, un 4% superior a la del mateix mes del 2018.

Amb aquestes xifres se superen les expectatives que la patronal hotelera havia fet per a la ciutat a l’inici de l’estiu. Segons consideren, aquestes dades “evidencien el bon posicionament de la ciutat de València com a destinació vacacional en els mesos estivals”. La major ocupació la van obtindre els establiments de 4 estreles, amb un 90,7%, mentre que els de 5 estreles van registrar un 88,9%.

En el cas de Gandia, la xifra ha sigut un poc menor, tot i que també ha fregat el 90%. Segons Hosbec, la capital de la Safor va tancar juliol amb una ocupació del 89.67 %, un 0,5% més que l’any passat. En aquest cas, el principal client dels hotels són turistes procedents de l’estat espanyol, i només el 5,75% són estrangers. Trencant la tendència del conjunt del País Valencià, la majoria dels visitants estrangers que visiten Gandia venen de Rússia.

Benidorm i la Costa Blanca també han acabat el primer mes fort de l’estiu amb xifres que estan al millor nivell de la sèrie històrica d’Hosbec, que va començar al 2008. Els hotels de la Costa Blanca han finalitzat juliol amb una ocupació mitjana del 83,7%, una dada lleugerament inferior a l’ocupació registrada en el mateix període del 2018. Si se sumen també les dades de la capital de la Marina Baixa, la xifra augmenta fins al 87,53%.

A diferència de Gandia, a València i a Benidorm la majoria de turistes que s’allotgen als hotels són estrangers. Tot i la incertesa produïda pel Brèxit, el turisme britànic continua liderant el mercat, seguit del mercat alemany en el cas de València i del belga en el cas de Benidorm. A la Costa Blanca predomina el turista estatal, seguit del britànic.

Perspectives per al mes d’agost

Per al mes d’agost, la patronal és conservadora i redueix les seues expectatives d’ocupació en tots els nuclis turístics. En el cas de València, estima que durant la primera quinzena l’ocupació serà del 75,6%, si bé s’espera que aquesta dada s’incremente amb les reserves d’última hora.

En el cas de Gandia les previsions són més optimistes, i en Hosbec creuen que la primera quinzena d’agost l’ocupació pot superar el 83%. També creuen que aquesta xifra podria augmentar amb les reserves d’última hora. Per a Benidorm, la previsió d’ocupació per a la primera quinzena d’agost se situa en aquests moments en el 83%.

El president d’Hosbec, Toni Mayor, va pronosticar al juliol que la temporada estival 2019 serà molt pareguda a la del 2018. Segons va explicar el president de la patronal, el turisme està funcionant “molt bé” en ciutats com València, Alacant i Elx, que s’han recuperat després d’un període de retrocés. El turisme de costa, però, es veu afectat per la recuperació de destinacions com Turquia, Tunísia o Egipte, que estan atraient el turisme internacional.

Això està afectant especialment les Canàries i les Balears, principals destinacions del turisme estranger. Aquest fet està portant les illes a buscar el turisme estatal, en perjudici del País Valencià, que és una de les principals destinacions del turisme de l’Estat.

Treballadors en peu de guerra

Les bones xifres del sector hostaler no estan traduint-se en millores per als treballadors. Concretament, els de la demarcació de València tenen el sou congelat des del 2014 i fa 8 anys que tenen el conveni col·lectiu sense negociar.

Les converses dels darrers mesos no han aconseguit apropar les postures entre els sindicats i els empresaris, i els treballadors van eixir al carrer a protestar el passat 31 de juliol. A més, van advertir que si no s’arriba a un acord, les mobilitzacions continuaran a mitjan mes d’agost en establiments del sector i desembocaran en convocatòria de vaga al setembre.

Comparteix

Icona de pantalla completa