Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat proposa a Foment, l’APV i València crear una taula de diàleg permanent respecte el port

VALÈNCIA. El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha proposat al Ministeri de Foment, a l’Autoritat Portuària i a l’Ajuntament de València una reunió per a fixar els criteris del desenvolupament del Port, aconseguir una “major coordinació” en totes les actuacions relatives a la infraestructura i la seua connexió amb la ciutat, al mateix temps que ha instat a l’APV a realitzar un estudi tècnic que valore la “viabilitat” de l’accés nord mitjançant transport ferroviari.

La cita, proposada per a setembre, té com a objectiu “posar en marxa una taula de diàleg permanent que aborde l’equilibri entre el respecte mediambiental i el desenvolupament econòmic del Port”, segons ha informat la Generalitat en un comunicat.

Segons Arcadi España, “és necessari consolidar un espai de trobada i coordinació institucional que garantisca, al seu torn, el diàleg entre administracions, veïns i col·lectius, alhora que garantisca l’equilibri entre la sostenibilitat ambiental i desenvolupament econòmic”.

La Generalitat sosté que el creixement i desenvolupament del Port de València ha de basar-se “en la cerca de fórmules més respectuoses amb l’entorn, que aconseguisquen reduir els efectes contaminants de la seua activitat a la ciutat i la societat”, i per a això considera “necessari comptar amb la participació i col·laboració de tots els agents implicats en el projecte”.

En aquest context, el conseller creu “positiu” plantejar al Port que, juntament amb l’estudi de viabilitat de l’accés nord submarí, estudie també l’accés ferroviari. “Totes les propostes han d’estar sustentades pels estudis tècnics necessaris que incloguen no solament aspectes econòmics –de costos i d’enginyeria– sinó també els mediambientals”, ha recalcat.

El conseller aposta per l'”equilibri entre la sostenibilitat i respecte mediambiental i el desenvolupament econòmic de la ciutat”. Al seu judici, “respectar i cuidar el nostre entorn i els nostres recursos mediambientals és compatible amb el desenvolupament de la nostra economia. Fer front al canvi climàtic i créixer d’una forma sostenible, descarbonitzant les infraestructures, impulsarà el nostre model econòmic generant noves oportunitats i ocupació de qualitat”.

Segons ha subratllat la Generalitat, el Port de València és el “més important del Mediterrani i un actiu fonamental per a l’ús de la ciutat” i del qual viuen més de 40.000 famílies pel treball generat directament en el recinte.

En aquest sentit, Arcadi España ha insistit en la importància del Port de València per a la ciutat, i per tant, per al conjunt de la societat, “El port és patrimoni de tots, el port és ciutat. No podem entendre el projecte sense tindre en compte la seua pertinença i integració en els barris pròxims i en tots els veïns de la ciutat; per això, hem de buscar solucions amb una visió estratègica de conjunt”, ha instat.

Així, ha insistit que el que és bo per a la ciutat “és bo per al port, i el que és bo per al port és bo per a la ciutat” i ha advocat per “treballar la connexió entre l’activitat del port i totes les persones que viuen a València i la seua àrea metropolitana”. “La col·laboració i el diàleg ha de ser constant per a aconseguir una comunió perfecta de la qual el conjunt de la societat valenciana isca beneficiada”, ha asseverat el conseller.

Comparteix

Icona de pantalla completa