Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat convoca un comité aquest dimecres per a coordinar totes les institucions davant el temporal

VALÈNCIA. La Generalitat Valenciana ha advertit del perill en les zones amb “més risc d’inundació”, com ara les pròximes a les riberes dels rius o les comarques pròximes als rius Serpis i Xúquer, ja que, malgrat que el País Valencià està en risc de preemergència taronja, si es registraren 200 litres en una hora, “s’ocasionarien grans incidents”. A més, ha anunciat que aquesta vesprada convocarà el Centre de Coordinació Operativa Integrada (Cecopi) per a coordinar totes les institucions.

Així ho ha detallat aquest dimecres la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, després de mantindre una reunió per a analitzar el dispositiu de coordinació d’emergències davant la previsió de temporal. A aquesta reunió també han assistit el president de la Generalitat, Ximo Puig, i els consellers d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà; Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, i Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España.

La consellera ha destacat que les comarques centrals, pròximes als rius Serpis i Xúquer, són zones amb “risc d’inundació alt”, pel què cal informar la població. “Malgrat que la situació és de preemergència taronja, podríem trobar-nos que, en un moment determinat, tinguérem 200 litres en una hora, cosa que ocasionaria grans incidents”, ha advertit.

Per això, ha aconsellat que els ciutadans atenguen les recomanacions del Centre d’Emergències i que procuren “no circular o no eixir a fer una passejada”.

A més, ha informat que aquesta vesprada han convocat un Cecopi per a “mantindre la informació i coordinació amb totes les institucions”. En aquesta trobada participaran els Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat, representants de delegació de govern espanyol i representants de les diputacions “perquè tothom estiga preparat davant qualsevol possible incidència”.

Bravo ha assenyalat que en aquests moments la situació és de preemergència taronja, encara que la part més afectada per la intensitat de les pluges ha sigut la zona nord de Castelló. Quant als vents, també han passat a preemergència taronja, amb la situació més destacada a Alacant, amb vents que han passat de 50 a 90 quilòmetres per hora aquesta nit.

Així mateix, la consellera ha indicat que durant aquesta vesprada tindran més informació de la previsió per a les pròximes 48 hores i, amb ella, decidiran si l’alerta taronja es manté.

A més, Bravo ha destacat que durant la nit no han rebut telefonades importants i que la situació “s’ha mantingut dins d’una normalitat”, al mateix temps que ha afegit que compten amb 140 policies de la Policia Adscrita distribuïts per tot el territori –30 a Castelló, 30 a Alacant i 80 a València–, que estan “preparats per a actuar en qualsevol incident”.

Els ajuntaments decidiran si les classes segueixen suspeses

Respecte a la suspensió de classes als col·legis, la consellera ha precisat que són els ajuntaments els qui decideixen suspendre-les i ha assenyalat que, depenent de la informació de la vesprada, els consistoris reprendran les classes o no.

Uns 20.275 alumnes no assistiran aquest dimecres als centres educatius a causa de la suspensió de classes decidida per diversos ajuntaments de les demarcacions de Castelló i València davant la DANA, segons les dades facilitades a primera hora d’aquest matí per la Conselleria d’Educació.

La majoria de les localitats que han cancel·lat l’activitat a les aules es troben a la demarcació de Castelló. En concret, es tracta de Benicàssim, Borriana, Borriol, Begís, Santa Magdalena de Polpis, Peníscola, Sant Jordi i Vila-real. També la població d’Alginet (Ribera Alta) ha suspés les classes.

Recomanacions a les residències

D’altra banda, la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha recomanat una sèrie de mesures i actuacions als centres i serveis dependents davant l’alerta. Així, han enviat als centres, especialment als residencials, indicacions per a reforçar la conservació, neteja i manteniment de baixants, desguassos, canalitzacions i cobertes amb la finalitat d’evitar obstruccions que impedisquen l’evacuació correcta d’aigua.

Així mateix, s’ha activat el protocol per a atendre persones sense llar elaborat en col·laboració amb l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències. Aquest protocol ja s’ha remés als ajuntaments de municipis amb més de 50.000 habitants i a les entitats del tercer sector que gestionen els albergs.

L’objectiu és proporcionar una atenció integral a aquelles persones que, per circumstàncies diverses, no accedeixen als recursos estables que hi ha disponibles per a aquest col·lectiu i que cap persona sense sostre es quede sense rebre l’atenció necessària.

A més, s’ha recomanat a les persones majors i a les que estan en situació de dependència usuàries del servei de Teleassistència de la Conselleria no eixir al carrer durant aquests dies si no és necessari i extremar les precaucions.

Comparteix

Icona de pantalla completa