Diari La Veu del País Valencià
La Fiscalia recorre l’absolució dels jugadors del Saragossa i del Llevant

VALÈNCIA (EP). La Fiscalia Anticorrupció ha recorregut la decisió del jutjat penal número 7 de València d’absoldre als jugadors del Saragossa i del Llevant perquè considera que hi ha una absència d’explicació “lògica i conjunta” dels indicis que van quedar acreditats durant el judici. Els jugadors havien sigut acusats d’un presumpte tripijoc del partit disputat en l’estadi Ciutat de València en 2011 en l’última jornada de lliga. En aquest partit, els aragonesos van aconseguir evitar el descens de categoria.

Davant aquesta falta d’explicació, la Fiscalia demana que es condemne per l’existència de corrupció esportiva –juntament amb el que ja s’ha condemnat per falsedat–. O, que de manera subsidiària, en haver-se produït una “desconnexió probatòria i il·lògica” entre indicis i sentència, que aquesta s’anul·le perquè es done una nova motivació o la realització d’una vista amb un altre magistrat “a l’efecte de realitzar una valoració probatòria ajustada i que comprenga tota la documentació aportada”.

Així consta en el recurs, al qual ha tingut accés Europa Press, contra la sentència del magistrat penal número 7 de València. El jutge no va trobar proves que els diners eixits dels comptes del Saragossa foren destinat als jugadors del Llevant per deixar-se perdre en el partit disputat el 21 de maig de 2011 i, per tant, va rebutjar que aquesta trobada fora falsejada.

No obstant això, per a Fiscalia, la conclusió que va obtindre el magistrat en la sentència no resulta raonable en la lògica “ni en l’experiència humana”, ja que els indicis acreditats i valorats, en conjunt, “són els que permeten concloure una condemna” per corrupció esportiva. Per al fiscal Anticorrupció, el magistrat aconsegueix unes conclusions fàctiques “incoherents” amb els indicis que ell mateix dona per provats i que estan recolzats en dades objectives, informes, documents bancaris i llibres comptables.

El magistrat penal va absoldre als 42 acusats del delicte de corrupció esportiva pel qual van ser processats i va condemnar a dos directius del club aragonés per falsedat en document privat: l’expropietari, Agapito Iglesias, i l’exdirector financer Francisco Javier Porquera. A cadascun d’ells els va imposar un any i tres mesos de presó.

Per al magistrat, tots dos directius van justificar fraudulentament l’eixida d’1.730.000 euros dels comptes del Saragossa amb el pagament de primes especials als seus jugadors per aconseguir la permanència en Primera Divisió. El pagament de les primes no era real i es va fingir “per a ocultar l’eixida dels diners davant la imminent declaració de concurs de creditors de l’entitat”.

El jutge va exculpar d’aquesta maniobra a un tercer acusat, l’exconseller del Saragossa SAD Francisco José Checa, perquè entenia que no constava que actuara realment com a conseller des del seu nomenament.

El fiscal subratlla que, en aquest cas, ha quedat acreditat que es va retirar una important quantitat de diners del Reial Saragossa “sense cap justificació, utilitzant als jugadors i sota el suposat abonament de primes”; que Iglesias i Porquera van comptabilitzar les disposicions com si fora el pagament d’una prima especial per permanència; que els del Llevant van patir una “important disminució” de disposicions en efectiu i per targeta després del partit, especialment per a despeses diàries, i que l’actual directiva aragonesa “descarta per complet la tesi del desviament dels fons per a una altra fi que no fora la compra, tripijoc o arranjament del partit”.

A més, destaca que cap dels jugadors del Saragossa ha manifestat que cobrara prima per permanència o especialíssima.

En el macrojudici van seure en la banqueta 42 acusats, entre els quals es trobava el mateix club aragonés, i multitud de futbolistes –gran part d’ells ja retirats– de tots dos equips, entre els quals figuren noms rellevants en el món del futbol com l’actual jugador del PSG Ander Herrera, o l’ex de l’Atlètic de Madrid, Gabi.

Comparteix

Icona de pantalla completa