La Fiscalia de Catalunya investigarà si el govern català va finançar part de la seu d'Acció Cultural a València

L'entitat considera que la denúncia presentada per Ciutadans és una acció més de la "campanya anticatalanista" desenvolupada pel partit que lidera Toni Cantó
4 abril 2019 12:11h
L'edifici Octubre està situat al carrer Sant Ferran de València. / ESSPENCAT

VALÈNCIA. La Fiscalia de Catalunya obri diligències per a investigar si el pagament de la seu d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV) a València es va abonar en part per la Generalitat de Catalunya.

Això és el que sosté Ciutadans en la seua denúncia presentada el passat 1 de març davant la Fiscalia de Catalunya. Segons va explicar eixe dia el candidat de Ciutadans a la Generalitat, Toni Cantó, ACPV hauria rebut des del 2003 un total de 10 milions d'euros del govern català per a finançar el discurs "pannacionalista", "separatista" i "supremacista".

A més, la formació també va posar en coneixement de la Fiscalia un pagament de més de 6,6 milions d'euros en concepte de despeses derivades de la hipoteca de l'edifici El Siglo, que allotja l'entitat al centre de València. Segons Ciutadans, la Generalitat de Catalunya va començar a fer abundants aportacions des del 2008 en l'època del president Jordi Pujol per a pagar les despeses de la seu.

La formació taronja denuncia que amb aquestes subvencions es podria haver comés un delicte de frau, ja que s'haurien adjudicat sense concurs públic. Per aquesta raó, la Fiscalia de Catalunya investigarà si hi ha cap irregularitat.

En una resolució amb data del passat 8 de març, la Fiscalia Superior de Catalunya informa de l'obertura de la investigació i, a més, s'inhibeix i remet les actuacions a la fiscal cap de la Fiscalia Provincial de Barcelona "perquè és la competent en el coneixement dels fets denunciats".

Fonts d'Acció Cultural consultades per Diari La Veu expliquen que l'entitat està "tranquil·la" davant la denúncia de Ciutadans perquè les ajudes qüestionades van passar en el seu moment "tots els controls" de fiscalització de la Generalitat de Catalunya. Alhora, atribueixen la denúncia a la campanya "anticatalanista" orquestrada per Ciutadans per a intentar arrossegar vots.

Cantó, "content que la Fiscalia done la raó a Ciutadans

El candidat de Ciutadans a la Presidència de la Generalitat, Toni Cantó, ha assegurat que està "content" que la Fiscalia de Catalunya els "done la raó" i investigue les subvencions de l'executiu català a ACPV.

Preguntat per periodistes en una compareixença per a presentar alguns compromisos de la seua formació en educació, Cantó ha assegurat que és "una autèntica vergonya" que, mentre es necessiten recursos per a l'atenció social a Catalunya i al País Valencià, "se seguisquen finançant aquestes entitats pancatalanistes".

A més, ha insistit a lamentar que, "mentre hi ha problemes i es necessiten recursos per a l'atenció social dels valencians i els catalans, es dediquen diners públics a pagar la hipoteca en una de les zones més cares de València d'un edifici sencer que té Acció Cultural del País Valencià".

"A més, creiem que s'ha fet de manera irregular i, per això, ho vam denunciar a la Fiscalia de Barcelona i estem contents de veure que la justícia ens dona la raó i ho està investigant", ha afegit.

Segons Cantó, "és una vergonya que això succeïsca allà i que succeïsca ací el mateix: que l'Ajuntament de València o el tripartit valencià continue subvencionant aquestes entitats pancatalanistes".

next