Diari La Veu del País Valencià
El festival Horta Nord Folk deixa Rocafort després de set edicions

VALÈNCIA. L’Horta Nord Folk haurà de buscar un nou emplaçament per a celebrar la huitena edició després que la setmana passada l’Ajuntament de Rocafort (l’Horta Nord) comunicara a l’organització que no seguirà donant suport al festival perquè no s’ajusta als criteris de municipalitat.

El festival va nàixer el 2012 de la mà d’una associació cultural, però, amb l’arribada al govern municipal de l’actual equip de govern –integrat pel PSPV, Independents, Guanyem Rocafort (la marca de Podem local) i Compromís–, el consistori va impulsar l’Horta Nord Folk.

Per Rocafort han passat grups com Gener, Sènior i el Cor Brutal, Joan Miquel Olivert, Mara Aranda, Dani Miquel i Miquel Gil, entre d’altres. “El festival havia crescut en audiència”, sobretot en els darrers anys, assegurava aquest dimecres Xema López, organitzador de l’Horta Nord Folk i, fins a estiu de l’any 2018, tècnic de cultura de l’Ajuntament. L’èxit, sostenia, es deu al fet que no hi ha cap proposta similar als pobles dels voltants. “No he vist una resposta igual”, apuntava a aquest diari. Això no obstant, la Regidoria de Cultura, que encapçala la socialista Julia Cañizares, els va comunicar que el consistori posava “punt final” i, per tant, l’esdeveniment de músiques del món té decidit deixar el municipi.

L’Ajuntament té previst celebrar aquest any un festival similar a l’Horta Nord Folk. “És interessant”, apuntava Eduard Comeig, el regidor de Comunicació del consistori. La intenció “és seguir amb una experiència que ha funcionat bé però, per a evitar problemes administratius i burocràtics, s’ha de canviar el nom”. Tot i que els terminis electorals impedeixen concretar contractualment com serà la nova proposta per a aquest 2019, des del consistori afirmen que “seguirà un poc la idea, s’inventarà un altre nom i es plantejarà un nou model”. La proposta en què ha treballat la Regidoria de Cultura és “readaptar la idea d’un festival que no és del municipi”, raonava el regidor.

El promotor del festival, Xema López, va treballar durant cinc anys com a tècnic de Cultura de l’Ajuntament de Rocafort –tot i que afirmava que ho feia com a treballador autònom–, però, en juny del 2018 va abandonar el lloc en el consistori perquè la “situació era insostenible”.

Tanmateix, des de l’Ajuntament apuntaven a aquest diari que l’equip de govern va licitar les tasques culturals corresponents a les que desenvolupava el tècnic seguint les indicacions d’intervenció. “Entenem que les condicions de licitacions [d’un municipi com Rocafort] són complicades per a un autònom”, manifestaven. En tot cas, asseguraven que aquest va ser el motiu pel qual Xema López va abandonar la plaça de tècnic cultural.

Això no obstant, l’anunci de l’Ajuntament a l’organització de l’Horta Nord Folk va arribar en el moment en què López va donar a conéixer que es presentava a les eleccions de maig sota les sigles de la coalició d’Esquerra Unida i Podem, i per això creu “que la raó és política”, sostenia el promotor cultural.

En aquest sentit, l’equip de govern descartava que els motius de la decisió siguen polítics. “Ni respon a cap persecussió”, sinó que “veiem que s’ha convertit en una empresa de management“, és a dir, que no és un festival estricament municipal “sinó que es promociona l’Horta Nord Folk i altres grups de música”, indicaven.

L’Horta Nord Folk “és un projecte personal”, explicava López i, per això, l’organització estudia que aquesta edició siga d’àmbit intermunicipal i que el festival tinga lloc a diferents municipis de la comarca. De fet, en aquest sentit, López apuntava que ja s’han mantingut contactes amb dos poblacions per a acollir la cita d’enguany.

Fet i fet, el projecte que puga posar en marxa el consistori no podrà adoptar el nom d’Horta Nord Folk ja que està registrat pels promotors, que tenen la intenció de mantindre’l viu a altres localitats de la comarca, tal com van afirmar.

Comparteix

Icona de pantalla completa