La família Franco acudeix al Constitucional com a últim intent per a tractar de frenar l'exhumació del dictador

La vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, ha assegurat aquest dijous que queden "pocs dies" per a dur a terme el trasllat de les restes al Pardo i ha garantit que es farà, ja que "la sentència del Suprem ha sigut "clara"
10 octubre 2019 13:30h
Davant d'un trasllat que es preveu imminent, la família Franco presentarà al Constitucional un recurs d'empara contra la sentència del Suprem que avala la decisió del govern espanyol d'exhumar el dictador. / EUROPA PRESS

VALÈNCIA. La família del dictador Francisco Franco acudirà "hui mateix" al Tribunal Constitucional en un últim intent per a tractar de suspendre l'exhumació de les restes. Aquest mateix dijous, la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, ha assegurat que queden "pocs dies" per a dur-la a terme i ha garantit que es farà. "Que ningú tinga ni el més mínim dubte", ha manifestat en declaracions a Telemadrid la vicepresidenta espanyola, que ha remarcat que la sentència del Tribunal Suprem ha sigut "clara".

Calvo ha subratllat que l'executiu va actuar després d'un pronunciament del Congrés al respecte. "És l'Estat qui ha tingut la determinació ferma d'exhumar", ha insistit. A més, ha explicat que està en condicions de portar l'assumpte al Consell de Ministres "molt prompte", ja que només queden "elements de tràmit".

Davant d'un trasllat que es preveu imminent, la família Franco presentarà al Constitucional un recurs d'empara contra la sentència del Suprem que avala la decisió del govern espanyol d'exhumar el dictador del Valle de los Caídos. També demanarà que s'adopte la mesura cautelar de paralitzar el desenterrament i el trasllat de les restes al Pardo fins que els magistrats del Tribunal de Garanties valoren el fons de l'assumpte.

Tanmateix, fonts jurídiques afirmen que això no paralitza l'exhumació. Així doncs, el govern espanyol té llum verda per a traslladar les restes del dictador encara que estiga pendent aquest recurs al Constitucional. L'Associació per a la Defensa del Valle de los Caídos ha anunciat en un comunicat que també recorrerà contrarec l'exhumació. Tots dos sol·liciten que es paralitze el trasllat com a mesura cautelaríssima.

La família de Franco ja va recórrer contra la decisió de l'executiu de Pedro Sánchez d'exhumar les restes del dictador. Després, va demanar al Suprem un aclariment de la sentència que resolia aquest recurs. Tot, per a tractar d'impedir un trasllat per al qual l'executiu estatal podria posar data aquest mateix divendres en la reunió del Consell de Ministres. 

En aquest sentit, el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, va apuntar aquest dilluns en una entrevista a Antena 3 que espera que l'exhumació de les restes del dictador Francisco Franco tinga lloc al mes d'octubre. "Ja l'estem preparant. El Tribunal Suprem ha estat unànime en la seua sentència i crec que és una gran victòria per a la democràcia espanyola", va declarar Sánchez. 

AGERMANA'T

Necessitem la teua ajuda per a fer econòmicament viable Diari La Veu. Si vols continuar informant-te en valencià, agermana't ara!

next