Diari La Veu del País Valencià
Manel Arcos presenta nou llibre
Em complau comunicar-te que, abans de falles, presentaré a Gaianes el meu darrer treball d’investigació, titulat Gaianes-Xàtiva, un viatge sense tornada.

Aquest nou llibre està ambientat en el període més turbulent i conflictiu de tot el segle XIX, el Sexenni Democràtic (1868-1874), i tanca la trilogia que he volgut dedicar a la segona “edat daurada” del bandolerisme valencià d’aquella centúria. Una trilogia que vaig començar en 2010 amb El Tio Joan de la Marina: un bandoler d’Ador en terres del Xúquer i el Túria (1851-1878) i que, en 2013, vaig continuar amb El robatori de Benimassot: un misteri, una llegenda i uns quants roders de la Marina.

Gaianes-Xàtiva, un viatge sense tornada ofereix els resultats de les investigacions sobre tres capítols del nostre passat més esbalaïdor i tan incomprensiblement ignorat i inexplorat: l’onada de robatoris que la quadrilla de Camil Seguí va perpetrar al Comtat durant l’executiu de transició presidit pel general Prim; l’atracament a la sucursal del Banc d’Espanya a València que els Seguí de Gaianes, Torregrossa de Piles i uns altres van consumar en temps d’Amadeu de Savoia; i les conteses polítiques i electorals, els arranjaments de comptes, les venjances i els episodis de pistolerisme que es van desencadenar a Xàtiva i voltants des de La Gloriosa fins a la Primera República. Tres escenaris que, a pesar del procés d’amnèsia col·lectiva que, generació rere generació, ha tenallat el poble valencià, dibuixen la imatge d’un viatge sense tornada que van mamprendre tres homes revoltats pels seus destins.

Manel Arcos i Martínez

Comparteix

Icona de pantalla completa