Diari La Veu del País Valencià
La Vall de Gallinera o La Vall de Rajolar?
AE-Agró exigix la immediata retirada de la proposta de Pla General d’este municipi alacantí

La Comissió de Territori d’Acció Ecologista-Agró presenta una esmena a la totalitat del projecte de Versió Preliminar del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) de la localitat de La Vall de Gallinera (La Marina Alta, Alacant), que planteja duplicar pràcticament el nombre d’habitatges en este municipi. Des de l’organització ecologista es considera que este document caduc, més propi de l’època del boom de la rajola que del context de crisi urbanística actual, suposa un atac als valors mediambientals, històrics i paisatgístics d’un territori que cal preservar. Per això, AE-Agró sol·licita a l’ajuntament d’este xicotet poble alacantí la redacció d’un nou PGOU més racional i més respectuós amb les necessitats dels seus habitants.

Actualment la localitat de La Vall de Gallinera (La Marina Alta, Alacant), formada per 8 nuclis de població històrics (Benirrama, Benialí, Benissivà, Benitaia, Carroja , Al Patró, Llombai i Benissili), disposa d’un total 770 habitatges, dels quals 160 estan buits. A pesar d’esta elevada xifra de cases desocupades, l’Ajuntament de La Vall de Gallinera planteja la futura construcció de 582 habitatges en el seu nou Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU), projecte que es troba en fase de Versió Preliminar. Davant d’este nou desgavell urbanístic, la Comissió de Territori d’Acció Ecologista-Agró, en les seues al·legacions a este document, ha presentat una esmena a la totalitat del PGOU de La Vall de Gallinera, per considerar-lo un atac als valors mediambientals, històrics i paisatgístics d’un territori que cal preservar. Motiu pel qual l’organització ecologista exigix a este consistori la retirada immediata del Pla General que s’està tramitant i la redacció d’un nou que respecte les necessitats dels veïns i veïnes de La Vall de Gallinera.

El projecte de nou PGOU que impulsa este consistori alacantí planteja una sèrie de carències, incorreccions i propostes inacceptables. Per exemple, el creixement de sòl urbà, que segons el nou pla augmentaria en més de 150.000 metres quadrats (aproximadament un 75%), no està en cap moment justificat. A més a més de la quantitat d’habitatges buits que actualment hi ha a la localitat, cal remarcar que l’increment de la població que planteja l’ajuntament en el PGOU fins a 2032 és totalment absurd i radicalment desmentit per les projeccions de l’institut Valencià d’Estadística (IVE).

Cal remarcar que el PGOU de l’Ajuntament de La Vall de Gallinera també incomplix les consideracions efectuades, en el document de referència elaborat en 2012 per la Comissió d’Avaluació Ambiental, per a l’elaboració de l’Informe de Sostenibilitat Ambiental i de la versió preliminar del propi Pla General. Especialment pel que respecta a models urbanístics, qualitat de vida i conservació dels valors paisatgístics del municipi. Per a AE-Agró, si es perpetraren totes les barrabassades que proposa el Pla General es produiria una brutal reducció dels valors paisatgístics de l’entorn per quant suposaria la destrucció d’entorns únics, com és el cas de conreus d’oliveres centenàries, que serien substituïts per noves construccions amb una trama urbana i una tipologia constructiva absolutament diferents a la dels 8 nuclis històrics de població que formen el conjunt del municipi de La Vall de Gallinera.

Finalment, pel que respecta a les carències del document, paga la pena destacar les incorreccions dels estudis del Pla. Un cas flagrant és el de l’inventari de fauna i flora de la localitat, que és manifestament inacceptable i demostra un absolut menyspreu per la magnífica flora del territori i pels noms comuns i científics de les plantes. L’estudi només cita 39 espècies de flora (16 d’elles de forma incorrecta), quan podem trobar més de 900.

Contra la crisi de la rajola, més rajola

Des de maig fins al 26 d’agost, el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana ha publicat anuncis d’informació pública del Pla General de 17 municipis, entre ells el de La Vall de Gallinera. Per a AE-Agró, tal al·luvió de plans generals ens fa pensar que en molts casos els ajuntaments estan tractant d’evitar o sortejar la nova Llei d’Ordenació, Urbanisme i Paisatge, que va entrar en vigor el 20 d’agost. El motiu, poder continuar apostant per un model urbanístic i econòmic caduc i sense cap trellat: Contra la crisi de la rajola, més rajola.

La Vall de Gallinera és un cas paradigmàtic d’este model del passat, que ara alguns volen que torne i que fins a l’esclat de la bombolla urbanística va esguitar d’urbanitzacions, polígons industrials i solars el territori valencià. Però, no és l’únic. També tenim el cas d’Orpesa (La Plana Alta, Castelló). Com ocorre amb el Pla General de La Vall de Gallinera, el d’Orpesa també planteja un augment desmesurat i injustificat del nombre d’habitatges. Actualment esta localitat de Castelló, que disposa de 20.800 habitatges (8.565 buits), projecta en el seu Pla General la construcció de 16.400 més. Tot un desgavell. I, a més a més, durant les últimes mesos han ressorgit projectes que semblaven oblidats, com el del PAI Golfmar, en el terme municipal del Puig (Horta Nord, València). Concretament en la Marjal del Puig, una zona humida que ara torna a estar amenaçada per la rajola i la manca de respecte pel territori i la natura del nostres governants.

Casos com el de La Vall de Gallinera, Orpesa i El Puig evidencien que molts alcaldes encara viuen ancorats en un model urbanístic, econòmic i territorial que és el mateix que ens ha portat a la crisi actual. Des d’AE-Agró lamentem este anquilosament polític i esperem que els ciutadans també ho facen. I que demanen responsabilitats als impulsors d’estos projectes que no tenen per objecte millorar la qualitat de vida dels veïns dels seus pobles ni conservar el nostre medi ambient, sinó fer negoci a curt termini i a costa del territori.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ

Comparteix

Icona de pantalla completa