Diari La Veu del País Valencià
Una de les escultures de la trama corrupta de l’IVAM presideix l’entrada als jutjats de València

VALÈNCIA (EFE). Una de les escultures de gran format de Rueda l’autenticitat de les quals es qüestiona i que, pel que sembla, van servir a la trama corrupta de l’IVAM per a desviar fons públics presideix l’entrada principal als jutjats de València, per on previsiblement desfilarà Consuelo Císcar per a ser jutjada precisament per eixa i per altres suposades falsificacions.

Es tracta de Las tres gracias, de bronze i acer, fosa per encàrrec de l’IVAM el 2007 a partir d’una peça original de Rueda realitzada el 1986, de mida considerablement inferior i realitzada en fusta i porcellana, és a dir, uns materials totalment diferents.

Sense la mediació de l’autor, ja que havia mort el 1996, la seua obra original de xicotet format es va transformar en una “enorme ferralla” metàl·lica per la qual van pagar entre 200.000 i 300.000 euros, segons alguns testimonis que obren en la causa.

No és l’únic cas de transformació lliure d’una obra d’art original en una altra totalment diferent quant a grandària, format o materials. Segons detalla l’advocat de la Generalitat, el fill de Gerardo Rueda i l’IVAM van realitzar reproduccions metàl·liques en gran format, deu anys després de la mort de l’artista, a partir de xicotetes obres de fusta, pintures o collages.

Las tres gracias, que es pot contemplar a la porta dels jutjats, va ser anotada pels llavors gestors de l’IVAM com la “donació 540.910” realitzada pel fill adoptiu de Rueda, José Luis Rueda Jiménez, després d’haver venut altres peces al museu valencià per 2,9 milions d’euros.

No obstant això, l’IVAM es va fer càrrec de la fundició de gran part de les obres que van ser donades, per la qual cosa el cost d’aquesta operació per a les arques públiques es va elevar fins als 3,45 milions d’euros.

Consuelo Císcar va signar dos contractes de compra d’obres amb el fill de Rueda: en el primer, signat el 2004, es van comprar 13 escultures inexistents, és a dir, que van ser foses posteriorment; en el segon, del 2006, es van incloure 84 obres, 7 venudes i 77 donades, de les quals 44 no van ser executades en vida per Gerardo Rueda.

Del total d’obres que va rebre l’IVAM, comprades o donades, se sospita que almenys 48 van ser manufacturades més de deu anys després de la mort de l’artista; de les 36 restants, setze són esbossos i les altres vint només van arribar a l’IVAM després que, el 2015, la Intervenció General de la Generalitat alertara en un informe que no s’havien rebut mai.

Els esbossos no poden catalogar-se d’obra d’art, ja que es corresponen amb esbossos per a les vertaderes vidrieres instal·lades en les catedrals de Conca o de Burgos. Les obres restants són xicotetes escultures o collages fets, en alguns casos, amb caixes de mistos, sobres o cartó.

A més, es qüestiona la validesa d’aquestes donacions, perquè legalment una donació no pot comprendre béns futurs, és a dir, aquells dels quals el donant no pot disposar en el moment de la donació.

Per aquests fets, la Fiscalia Anticorrupció reclama una condemna de sis anys de presó i una multa de 144.000 euros per a l’exdirectora de l’IVAM Consuelo Císcar –esposa de l’exconseller del PP Rafael Blasco, condemnat per corrupció en el cas Cooperació–, considerada responsable dels delictes continuats de falsedat, prevaricació i malversació en la seua modalitat agreujada.

Comparteix

Icona de pantalla completa