Diari La Veu del País Valencià
‘Compromís en Catarroja vol governar com si tinguera majoria absoluta’

“Mil, dos mil, tres mil, quatre mil…” Sens dubte la presumpta veu d’Alfonso Rus comptant bitllets amb Marcos Benavent en la trama d’Imelsa és una de les veus de l’any dintre de l’amalgama d’enregistraments de la presumpta corrupció a l’Estat. Aquest escàndol el va destapar mitjançant una denúncia la diputada provincial d’Esquerra Unida, Rosa Pérez Garijo que en aquesta legislatura gestiona les Àrees Teatres, Inclusió Social i Memòria Històrica. Aquesta representant política de l’esquerra valenciana, en una entrevista a La Veu, dóna la seua visió sobre la Diputació i com no amb la crisi de l’equip de govern de l’Ajuntament de Catarroja, d’on ella és regidora. Segons ella Compromís “ha dinamitat” el pacte que hi havia amb Guanyar Catarroja i PSPV.

Xavier Pérez / València

-Esquerra Unida sempre ha defensat la desaparició de les diputacions provincials. Com es treballa com a diputada en una institució de la qual no estàs d’acord amb la seua existència?

Evidentment cal treballar perquè les diputacions desapareguen igual que el Senat, però a hores d’ara existeixen i han d’estar presents com a força política.

-Aleshores, quina és la visió d’Esquerra Unida?

En la Diputació cal estar per a fiscalitzar. Quan vaig prendre possessió en 2011, al meu discurs vaig incidir força en el fet que les diputacions són institucions obsoletes i tendeixen a donar força a una estructura artificial del nostre país, com la divisió per províncies, i nosaltres apostem per la comarcalització. Però cal tindre en compte que mentre existisquen les diputacions s’ha d’estar present i fiscalitzar-les, per exemple en les denúncies que hem presentat per corrupció.

-Un fet destacable de la Diputació és el seu sanejament econòmic davant la situació d’altres institucions com la Generalitat. Com veus aquest fet?

S’ha de destacar que la majoria dels diners són transferències directes de l’Estat. No és igual que la situació dels ajuntaments, que durant anys han recaptat molt diners per llicències d’obres i construcció, i clar, la bombolla immobiliària ha deixat minvada la caixa dels consistoris. A més a més, la Diputació realitza la recaptació d’impostos de molts municipis, i això ha fet que els ingressos pujaren.

-Com és la relació del govern quadripartit de la Diputació?

Les relacions són prou bones i constants. Totes les setmanes ens reunim, encara que és veritat que molts diputats són nous, estan coneixent la Casa; estic segur que millorarem molt, les relacions són molt fluïdes.

– I el nou president de la Diputació? Cal dir que Jorge Rodríguez arrasà en les eleccions al seu poble, Ontinyent.

És una persona competent i té un bon talant.

-Parlem del seu poble, Catarroja, d’on és regidora. Guanyar Catarroja (EUPV) féreu un pacte amb Compromís i PSPV. Què ha passat? Compromís tenia l’alcaldia per a quatre anys, i fa poc de temps l’alcalde de Compromís la va destituir com a primera tinent d’alcalde.

Nosaltres pensàvem que tenint el mateix número de regidors, l’alcaldia s’hauria d’alternar al llarg de la legislatura amb dos anys cada grup, inclús el PSPV també podria optar un temps a l’alcaldia, és a dir, això era una garantia de cogovern entre tres forces que pràcticament estàvem amb igualtat de condicions.

-Aleshores, quina va ser la postura de Guanyar Catarroja?

Davant d’aquesta situació, Compromís no va cedir en cap moment, i clar, en defensa d’un govern d’esquerres i per evitar que tornara a governar el PP, doncs cediren però amb una sèrie de condicions: un cogovern, primera tinença d’alcaldia per a nosaltres i determinades com Cultura, Benestar Social, Infantesa, Urbanisme, Sanitat, Festes, Joventut, Participació Ciutadana, entre altres.

-I realment, què és el que ha passat?

Desenvolupar el pacte ha sigut molt difícil. Compromís en absolut volia un cogovern, sinó que han actuat com si foren una majoria absoluta i d’aquesta forma nosaltres ja advertírem que no s’estava complint el pacte, com per exemple que totes les competències delegables de l’alcaldia s’havien de delegar. Això no ha passat ,i per això exigírem el compliment d’allò pactat, com a València ciutat. A més a més hi ha hagut una invasió de les competències de les nostres regidories: tot havia de passar per l’alcalde, no hi havia esperit d’equip, és a dir, reitere, Compromís en Catarroja vol governar com si tinguera majoria absoluta.

-I com al final ‘es dinamità’ el pacte…?

Després d’una reunió, nosaltres exigim que el pacte s’ha de complir, i a més s’ha de subscriure i ficar sobre paper, ja que no havia esta subscrit i 24 hores després l’alcalde em cessa després d’una decisió presa per Compromís. He de deixar clar que el PSPV ha acusat públicament Compromís de dinamitar el pacte. El que està clar és que ells han basat aquesta situació en una qüestió personal per amagar les qüestions polítiques, és a dir, mai han volgut governar amb nosaltres.

-Es reconduïble la situació?

Nosaltres pensem que en aquest moment el pacte s’ha trencat unilateralment per part d’un dels partits, Compromís. L’alcalde ha utilitzat el seu càrrec per a cessar il·legítimament part de l’equip de govern i nosaltres pensem que ara l’alcalde és un alcalde il·legítim, perquè si no fóra pels nostres vots no tindria aquest càrrec, hauria de dimitir com a alcalde. En resum, s’hauria de tornar a negociar.

-Parlem de Rus, Marcos Benavent… (riu) Com està el tema de la trama de corrupció d’Imelsa que vosaltres destapàreu?

El tema Imelsa no és sols el tema Imelsa, és molt més. Nosaltres férem pública la part d’Imelsa perquè era el tema que més nugat estava. A mi el que més m’ha preocupat, perquè també sóc jurista, és que estos senyors pagaren en els jutjats el que havien de pagar i no donar una informació que poguera ficar entrebancs a la investigació. La denúncia es presentà el 30 de juliol de 2014 i nosaltres férem la primera roda de premsa en abril de 2015 que es quan tenim la notificació de la fiscalia. En eixe moment, jo faig pública la part d’Imelsa, amb tot l’entramat de l’empresa de Marcos Benavent, però això és una xicoteta part d’una macrodenúncia. Fa tres anys que investiguem moltíssimes coses en la Diputació com les Leds etc. La denúncia afecta la Diputació i diversos ajuntaments, no és una qüestió aïllada, presumptament estem parlant de corrupció en majúscules.

Comparteix

Icona de pantalla completa